Eparhija demantuje: Nije pronađeno oružje u manastiru Banjska

Eparhija raško-prizrenska demantovala je danas vijest da je u manastiru Banjska na Kosovu pronađena velika količina oružje, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

U saopštenju se navodi da su u toku dana EULEKS i Policija Kosova došli u manastir i izvršili uviđaj.

„U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vrijeme svih dešavanja, EULEKS i Kosovska policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju“, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

„Međutim, na dva mjesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i djelovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. Takođe, u manastiru nisu naišli ni na kakve tragove krvi i za vrijeme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i EULEKSA, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama“, dodaje se još u saopštenju.

Takođe, episkop Teodosije posjetio je danas manastir Banjsku, gdje ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini.

Iguman Danilo je prilikom pretresa manastira, EULEKSu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega su mogli vidjeti da, kako je navela Eparhija, monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima.

Monaški život se polako u manastiru normalizuje, istakli su u Eparhiji.

Episkop Teodosije pozvao je sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadorima Kvinte, radi zaštite srpskih svetinja i vjernog naroda.

Foto: Prinstsceen

NIKŠIĆ PROGNOZA