Džaferi na čelu tehničke vlade do izbora u Sjevernoj Makedoniji

Aktuelni predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Džaferi biće premijer koji će voditi tehničku vladu sto dana prije izbora, odlučilo je Centralno predsjedništvo Demokratske unije za integracije (DUI).

Kako prenosi Slobodna Evropa, Džaferi će biti prvi Albanac na mjestu premijera od osamostaljenja Sjeverne Makedonije.

Aktuelni ministar finansija Fatmir Besimi, odlukom rukovodstva stranke, biće šef izbornog štaba za izbore naredne godine.

Portparol DUI Bujar Osmani kazao je da su dali ovlašćenja lideru Aliju Ahmetiju da nastavi razgovore sa političkim strankama i odluči o mogućim koalicijama za predsjedničke i parlamentarne izbore.

Dogovor da Džaferi bude premijer postigli su Ahmeti i bivši lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, zajedno sa dogovorom o koaliranju nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Parlamentarni izbori naredne godine, prema dogovoru sa sastanka rukovodstva, biće održani 8. maja a istog dana glasaće se i u drugom krugu predsjedničkih izbora, prvog kruga koji će biti 24. aprila.

To znači da će tehnička vlada na čelu sa Džaferijem stupiti na dužnost 28. januara, a izbori će biti raspisani 28. februara.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents