Dvanaesti protest opozicije u Beogradu: Protestna šetnja od RIK-a do studentske blokade

Građanski protest zbog sumnji opozicije o krađi izbora 17. decembra počeo je u popodnevnim satima pred sjedištem Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu, a nakon toga okupljeni su se uputili do mjesta gdje su okupljeni studenti.

Inače, studenti su napravili improvizovani kamp na raskrsnici ulica Birčaninove i Kneza Miloša u centru Beograda. Studenti su se priključili protestima koji traju od izbora 17. decembra.

Okupljeni nose transparente protiv vlasti i pozivaju da se otvori birački spisak.

Radomir Lazović, jedan od lidera koalicije SPN, rekao je da je ključno što građani ovih dana jedni druge podržavaju, kao oni studente i obrnuto.

„To je ključno. Moramo zajedno da se borimo da ova naša Srbija bude bolje mjesto za život“, rekao je Lazović.

On je dodao da će se koalicija „Srbija protiv nasilja“ i na dalje boriti kroz institucije i traženjem međunarodne podrške da se izbori ponište i održe novi u demokratskoj atmosferi.

Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda ispred liste „Srbija protiv nasilja“, izjavio je na protestu da jedino što želi vlast je ostanak na vlasti.

„Zbog toga su spremni na sve, da lažu, kradu, i da biju. Ali vjerujem da će se iduće godine sloboda vratiti u Beograd“, rekao je Obradović pred zgradom RIK-a.

Ovo je 12. po redu protest na koji je pozvala najveća opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“.

„Srbija protiv nasilja“ traži poništavanje decembarskih beogradskih i parlamentarnih izbora tvrdeći da je bilo izborne krađe. Vlast je to negirala.

Prethodno je Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je odbacila prigovor koalicije „Srbija protiv nasilja“ (SPN) za poništavanjem izbora.

Kako je navela na sjednici 29. decembra, ta lista za izbore u gradu Beogradu nije ovlašćena da podnese zahtjev Republičkoj izbornoj komisiji.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Takođe, i dio evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

Foto: Screenshot/X

NIKŠIĆ PROGNOZA