Dodik: Republika Srpska će biti samostalna država i to će u miru ostvariti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne vjeruje u Bosnu i Hercegovinu, da je sklepana država i da nikad nije imala šansu da uspije.

„Mi ne živimo u BiH kao državi, za nas je to nametnuta ljuštura, mi bismo željeli da budemo sa Srbijom – to je istorijska težnja našeg naroda“, istakao je Dodik za RTS.

Poručio je i da će Republika Srpska biti samostalna država, kao i da će to u miru ostvariti.

„Ja ne vjerujem u Bosnu i Hercegovinu – to je sklepano i nikada nije imalo šansu da uspije. To je eksperiment koji su napravili stranci da bi ovdje imali s čime da obučavaju svoje neobučene elite koje su kasnije angažovali na drugim djelovima svijeta“, kaže Dodik.

Ističe da BiH ni iz logičnih ni iz istorijskih razloga nije imala bilo kakvu perspektivu onda kada je stvarana Dejtonom. „Jedino racionalano je bilo da se ona podijeli“, dodaje Dodik.

Ističe da time jeste zaustavljen rat, ali da je napravljen i novi ustavni poredak.

„Sada znamo da u vrijeme kada su se pripremali ti završni razgovori oko prekida rata u BiH, onda su jednako koegzistirala dva modela – jedan je koji je gurala Madlen Olbrajt, tada državna sekretarka, i drugi je državni sekretar za nacionalnu bezbjednost Berger koji je jasno rekao da treba omogućiti da se narodi u Bosni raziđu, jer nemaju ni istorijske ni, posebno poslije rata, stečene preduslove da mogu da nastave da žive zajedno“, kaže Dodik.

Ukazao je da je tada predlagao da se u prostorima koje nisu mogli da riješe ljudi poslije tri godine izjasne gdje žele – ili u Republiku Srpsku ili na drugu stranu.

„Međutim, pobijedila je, nažalost, ova opcija Madlen Olbrajt i mi živimo te njihove paranoje i iluzije koje su osmislili kroz ljude koji se i dan danas nalaze ovde na ovim prostorima u važnim poslovima“, dodaje Dodik.

Ističe da oni govore uvijek istu politiku koja zastupa potpunu centralizaciju BiH, ne uvažavajući realni status utvrđen Dejtonskim sporazumom.

„Nego razgrađujući upravo taj status do nivoa da Republika Srpska nema smisla da postoji i da postane pravna ljuštura kako bi se jedno davno obećanje, a sada znamo isto tako da muslimani ne bi potpisali sporazum u Dejtonu da im nije obećano da će se kroz implementaciju sporazuma učiniti sve da se razgradi Republika Srpska i dogradi Bosna i Hercegovina“, kazao je, između ostalog, Dodik.

Izvor: RTS/Dnevno

Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

NIKŠIĆ PROGNOZA