Dodik: Bez novog gasovoda sa Srbijom neće funkcionisati ni vlada BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da ministri iz njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće učestvovati u radu vlade BiH ako se ne odobri povezivanje s novim gasovodom iz Srbije kojim gas stiže iz Rusije.

– Ne bude li toga (gasovod) na dnevnome redu neće ni funkcionisati Vijeće ministara – rekao je Dodik medijima odgovarajući na pitanja o izgradnji Istočne gasne interkonekcije.

Sjednica državnog Vijeća ministara BiH koje je bila zakazana proteklog četvrtka iznenada je otkazana bez službenog objašnjenja, iako su na dnevnom redu bile tačke o gasnom povezivanju preko Srbije, odnosno Hrvatske.

U medijima se nagađalo da je otkazivanje sjednice povezano sa sporovima oko istoveremenog odobrenja za izgradnju gasovoda s dvjema susjednim državama.

Dodik je dodao da vlasti u Republici Srpskoj nijesu spremne slušati izgovore, te da se povezuje izgradnja dvaju gasovoda.

– Nema što ići u paketu ‘Južna interkonekcija’ jer nema veze s ‘Istočnom. Niti je isti investitor, niti je isti projekt – dodao je Dodik.

Bosna i Hercegovina trenutno jedino snabdijevanje gasom ima preko Srbije, odnosno Turskog toka. U funkciji nešto više od dvije godine Turski tok sastoji se od dvije linije, od kojih je jedna namijenjena isporuci gasa u Tursku, a drugi u južnu i Jugoistočnu Evropu.

Srpske vlasti u BiH insistiraju na izgradnji novog gasovoda sa Srbijom putem kojeg bi stizale nove količine ruskoga gasa.

Istovremeno u Federaciji BiH se dugi niz godina radi na pripremi povezivanja s Republikom Hrvatskom putem južne gasne interkonekcije čime bi se diversifikovalo snabdijevanje gasom te koristili potencijali LNG terminala u Omišlju na ostrvu Krk.

Izvor: Pobjeda

Foto: RTS

NIKŠIĆ PROGNOZA