Demiri pušten iz pritvora, ništa od izručenja Sjevernoj Makedoniji

Alil Demiri, osućen na doživotni zatvor zbog učešća u petostrukom ubistvu na Smiljkovskom jezeru 2012. godine, pušten je iz pritvora, dan pošto ga je kosovska policija pritvorila na osnovu međunarodne potjernice koju su izdale vlasti u Skoplju.

“Nakon priloženih dokaza odbrane i jasnije argumentacije date na ročištu na kojem je upućen zahtjev Tužilaštva za određivanje mjere pritvora, tužilac koji je zastupao predlog odustao je od zahtjeva“, rekao je njegov advokat Besnik Beriša.

Istovremeno, odbijen je i zahtjev za njegovo izručenje Sjevernoj Makedoniji.

Petostruko ubistvo aprila 2012. godine ozbiljno je uzdrmalo međuetničke odnose u Sjevernoj Makedoniji, jer je grupa Albanaca bez ikakvog povoda likvidirala petoricu Makedonaca.

Demiri, Afrim i Agim Ismailović osuđeni su na doživotnu robiju zbog terorizma, dok su Haki i Fevzi Aziri osuđeni na devet odnosno 15 godina zatvora zbog pomaganja. Sami Ljuta je, zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužnice.

Demiri i Afrim Ismailović su prije suđenja pobjegli na KiM, gdje je u međuvremenu Demiri osuđen zbog držanja ilegalnog oružja.

Zbog petostrukog ubistva, makedonsko pravosuđe održalo je dva procesa nazvana „Monstrum“. Demiri je zbog petostrukog ubistva na Smiljkovskom jezeru, ponovo osuđen na doživotni zatvor.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA