Danas izricanje presude Stanišiću i Simatoviću

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sjedištem u Hagu (Mehanizam) izreći će danas pravosnažnu presudu nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Sud počinje sjednicu u 11.30 sati.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina.

Ovaj slučaj je pokrenut pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Žalbeno veće MKSJ-a naložilo je potpuno novo suđenje.

Predmet je nastavljen u nadležnosti Mehanizma koji je izrekao prvostepene presude 6. avgusta 2021. godine.

U žalbenom vijeću na mjestu predsjedavajućeg sudije bila je Grasijela Gati Santana, predsjednica Mehanizma.

Žalbe na presudu su uložili su i tužilaštvo Mehanizma i odbrana.

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Sud je u junu 2021. godine izrekao drugu prvostepenu presudu, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog vijeća, znali da su učesnici u Udruženom zločinačkom poduhvatu, dijelili namjeru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršenjem krivičnih djela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovječnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana djela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom završeno je 30. juna 2021, nakon čega je donijeta pismena prvostepena presuda 6. avgusta iste godine, a rasprava po žalbama 24. i 25. januara 2023. označila je kraj predžalbene faze ovog predmeta, koji je počeo u septembru 2021.

Ovaj slučaj predstavlja posljednji predmet MKSJ-a za ratne zločine.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamjenik. Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji.

Izvor, foto: RTS

NIKŠIĆ PROGNOZA