Dačić: Svesrpski sabor ne narušava Dejtonski sporazum, to su licemjerni zaključci

Reakcije na Svesrpski sabor u kojima se kaže da se njegovim zaključcima narušava Dejtonski sporazum licemjerne su, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Svih ovih godina svjedoci smo da se namjerno urušava ovaj sporazum od strane onih koji sada izriču kritike na račun sabora“, rekao je Dačić. 

On je za TV Pink kazao da neke velike sile, a ni muslimani u BiH nikada nisu mogli da prežale što je uopšte došlo do Dejtonskog sporazuma.

„Sama ta rješenja u sporazumu koja su postignuta nije izmislio niko odavde. Ona su američki prijedlog i Dejtonski sporazum je čedo SAD-a. Oni su izmislili Dejtonski sporazum i u njemu jasno zapisali ustavno ustrojstvo BiH koje je nepromjenjivo bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta“, istakao je Dačić.

Dodao je da su oni htjeli da relativizuju taj sporazum stalno smanjujući okvire ovlašćenja Republike Srpske i pokušavajući da prenesu ovlašćenja na neki centralni nivo, misleći da i na tom centralnom nivou mogu da preglasavaju Srbe.

Istakao je da svih ovih godina svjedočimo da se napada Republika Srpska, da se ona proglašava za genocidnu tvorevinu, kao i da se pokušava nametnuti unitarizam u BiH, odnosno da je to jedna država u kojoj važi princip jedan građanin jedan glas.

„BiH nije zasnovana na tom principu, ona je zasnovana na principu ravnopravnosti svih naroda i oba entiteta. Znači, nikad oni nisu prihvatili Dejtonski sporazum, a sada neko dolazi i kritikuje ovaj sabor, iako u Deklaraciji koja je na njemu usvojena, prva tačka od koje se polazi jeste da mi poštujemo Dejtonski sporazum i zalažemo se za sva prava Srba i srpskog entiteta na osnovu tog sporazuma“, ukazao je Dačić.

Foto: N1

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA