Dačić: Danas je dan srama u PSSE

Prvi potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope, da je danas dan srama u PSSE.

To je prvi put u istoriji, kako je istakao, da je preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

“Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope“, poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Istakao je da Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza, kao i da sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničko čišćenje.

„Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje samog Savjeta Evrope i međunarodnog pravnog poretka“, zaključio je Vučić. 

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je večeras nacrt izvještaj izvjestioca za Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope.

Za prijem Kosova u Savjet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Foto: N1

NIKŠIĆ PROGNOZA