CIK: Na izborima na sjeveru Kosova glasalo 1.567 upisanih birača

Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da je na izborima na sjeveru Kosova glasalo 3,47 odsto birača, odnosno 1.567 građana.

Predsjednik CIK-a Krešnik Radonići izjavio je da je izborni proces održan bez neregularnosti i da se preliminarni rezultati očekuju nakon 20 sati.

U opštini Leposavić izašao je 141 birač ili 1,06 odsto upisanih glasača.

U Zubinom Potoku 385 glasača ili 5,78 odsto.

U Zvečanu 204 birača ili 2,92 odsto.

U Severnoj Mitrovici 837 birača ili 4,62 odsto.

U opštini Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok su se birali novi gradonačelnici, dok su u Leposaviću i Zvečanu održani i izbori za Skupštinu opštine

Neslaganje zbog auto-tablica

Prijevremeni lokalni izbori održani su 23. aprila u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova – Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću. Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koju podržava zvanični Beograd, pozvala je na bojkot i nije učestvovala na izborima. U izbornoj trci bilo je deset kandidata, od kojih je samo jedan iz srpske zajednice, nezavisni kandidat za predsjednika opštine Zvečan Slađana Pantović.

Opštine na sjeveru Kosova ostale su bez gradonačelnika novembra prošle godine kada su srpski predstavnici dali ostavke na radna mjesta zbog neslaganja sa odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile sa nelegalnim srpskim tablicama.

Izvor: RSE

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA