Cijene hrane u S. Makedoniji ostaju zamrzute do kraja godine

Vlada Sjeverne Makedonije produžila je danas do kraja godine odluku o zamrzavanju cijena određenih prehrambenih proizvoda, flaširane vode, sokova i piva.

To je saopštio ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši, koji je istakao da je odluka, koja je trebalo da važi do kraja novembra, produžena do 31. decemra, jer se do tada očekuje usvajanje zakona o nefer trgovinskoj praksi, koji treba da spriječi neosnovana poskupljenja.

„S obzirom na to da je već pripremljen finalni tekst zakona o nefer trgovinskoj praksi, za koji očekujemo da će ga poslanici usvojiti do kraja godine, odlučili smo da se mjera sniženih cijena i oznaka ‘garantovana cijena’ nastavi do 31. decembra umjesto do 30. novembra“, rekao je Bekteši.

Vlada Sjeverne Makedonije je odlukom od 19. septembra omogućila da 50 proizvoda u 24 kategorije pekarske, mliječne i mesne industrije pojeftine za najmanje 10 odsto u odnosu na cijenu koju su imali 1. avgusta, a nekoliko dana kasnije tom spisku su dodati svijetlo pivo, negazirana voda i sokovi.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA