Brnabić zamolila Bundestag da osudi kršenja ljudskih prava na Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija posebnu pažnju pridaje unapređenju odnosa sa Nemačkom, kao vodećim privrednim partnerom, i zahvalila je toj državi na podršci koju Srbiji pruža u oblasti dualnog obrazovanja, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je na sastanku sa poslanicima Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga rekla da Vlada po pitanju ljudskih prava insistira na dijalogu i širokom inkluzivnom procesu prilikom razmatranja svih relevantnih društvenih pitanja, formulisanja politika i izrade zakonskih akata.

Brnabić je navela da su Srbima na Kosovu uskraćena i ugrožena osnovna ljudska prava i istakla da je Beograd spreman za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, a u tom kontekstu je ukazala na neophodnost primjene Briselskog sporazuma.

Ona je zamolila Odbor za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga da preuzme aktivnu ulogu u rješavanju problema kršenja ljudskih prava na Kosovu i da osudi kršenja ljudskih i manjinskih prava srpske i ostalih nealbanskih zajednica.

Izvor: N1

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA