Borelj: Kurti i Vučić se sastaju u Briselu 14. septembra

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je najavio održavanje nove runde dijaloga na najvišem političkom nivou za 14. septembar.

Biće ovo prvi susret u dijalogu između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od eskalacije situacije na sjeveru Kosova čime su dodatno zaoštreni odnosi između Prištine i Beograda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji se 30. avgusta sastao sa specijalnim predstavnikom za dijalog, Miroslavom Lajčakom je izjavio da je „ideja mnogo samo rješenja ponestaje“.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rješenja za situaciju na sjeveru Kosova koje garantuje bezbjednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što prije da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na sjeveru Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Vučić i Kurti su se posljednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana poslije vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Oni su u Briselu boravili i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na sjeveru Kosova, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali sa Boreljom i Lajčakom.

Najnovija eskalacija na sjeveru Kosova počela je 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

Evropska unija i Sjedinjene Države od tada traže raspisivanje novih vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, koje Srbi ne bi bojkotovali.

Evropska unija je 30. avgusta ponovila poziv Kosovu i Srbiji da stvore klimu za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA