Borelj: Kosovo i Srbija da pokažu veću spremnost na dogovore

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj istakao je danas, pred sastanak ministara spoljnih poslova NATO, da je Zapadni Balkan veoma važan za EU i pozvao Kosovo i Srbiju da pokažu veću spremnost na dogovore.

„Raduje me što sam ovdje sa kolegama iz NATO zemalja da razgovaramo o Zapadnom Balkanu. Znate koliko je Zapadni Balkan bitan Evropskoj uniji. Mnoge članice EU su obnovile angažovanje u tom regionu, neke države Zapadnog Balkana su kandidati za prijem u EU. Stabilnost u tom regionu je bitna za EU“, podvukao je on.

Borelj je naglasio da je bitno da zemlje Zapadnog Balkana imaju stabilnost i prosperitet, kao i da usaglašavaju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

Ukazao je na saradnju EU i Nato, posebno na Kosovu.

„Na sjeveru Kosova imamo misiju Euleks koja tijesno sarađuje sa Kforom. Bili su suočeni sa teškim trenucima u više navrata. Nastavićemo da se brinemo o bezbjednosti u ovom dijelu Kosova i na granici sa Srbijom“, naglasio je Borelj.

On je rekao da je Euleks imao važnu ulogu godinama i da će nastaviti svoju misiju.

„Pozivamo Kosovo i Srbiju da pojačaju volju na dogovore, kako bi uklonili prepreke na svom evropskom putu“, naglasio je on.

Foto: Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents