Bler u Prištini: NATO intervencija bila ispravna stvar

Bivši britanski premijer Toni Bler je nakon završetka sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem izjavio da je njegov povratak na Kosovo trenutak dubokih emocija i da Kosovo zaslužuje da bude u porodici evropskih naroda.

„Želim da odam priznanje narodu Kosova za njihovu hrabrost i odlučnost u to vrijeme prije 25 godina. Tada sam bio ubijeđen da je to ispravna stvar i nastavljam da imam to uvjerenje, a sada sam uvjeren da treba da podržimo narod Kosova kako bi budućnost Kosova bila u skladu sa zaslugama njegovog naroda“, kazao je Bler na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Osmani.

Dodao je da se na Kosovu dešavaju pozitivne stvari koje su lekcija za cijeli svijet, a ne samo za narod Kosova, i rekao da se raduje što će dočekati dan kada će „Kosovo, kao nezavisna i suverena nacija, zauzeti mjesto koje mu pripada u porodici naroda“.

„Želim da izrazim zahvalnost i solidarnost sa narodom Kosova koju sam osjećao tada, osjećam to sada i osjećaću to u budućnosti“, rekao je on.

Predsjednica Vjosa Osmani je zahvalila bivšem premijeru Velike Britanije Toniju Bleru za njegovu ulogu u oslobađanju Kosova.

Ona je rekla da je Velika Britanija, predvođena Blerom, zajedno sa savezničkim snagama NATO-a spasila narod Kosova „od istrebljenja koje je namjeravao genocidni režim (Slobodana) Miloševića“.

„Demokratski svijet će za neko vrijeme pamtiti zvonjavu rečenica, citiram ‘ovo je jednostavno prava stvar’, riječi koje je gospodin Bler izgovorio prije 25 godina kada je pozvao demokratski svijet da mu se pridruži, da zaustavi gnusne zločine Miloševićevog režima na Kosovu. 25 godina kasnije i svakog dana od tog dana, kažemo vam hvala što ste uprkos izazovima usmjerili kompas istorije ka vrijednostima koje su odredile najslavnija poglavlja ljudske istorije“, rekla je Osmani.

Podvukla je da je devedesetih godina uloga britanskog premijera tokom intervencije NATO-a na Kosovu bila odlučujuća, „pa kao što ste bili heroj naroda Kosova i heroj slobode i demokratije, danas ste i heroj mira za odluku u to vrijeme“.

Osmani je rekla da Velika Britanija i dalje ostaje jedan od najmoćnijih saveznika Kosova, „Kosovo je danas jedno od vaših najuspješnijih nasljeđa, to je jedna od lekcija da su zaštita mira, slobode, demokratije stubovi civilizacije i obaveza svih u bilo kom trenutku“.

Bler se poslije susreta sa Osmani sastao sa predsjednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom i nakon toga obratio poslanicima kosovskog parlamenta i poručio da se Kosovo i dalje suočava s izazovima.

„Veoma sam srećan što sam ovdje, počastvovan sam. Ne mogu vam dovoljno zahvaliti. Prije 25 godina postignut je sporazum o spasavanju teritorije Kosova. Učinili smo sve da narod Kosova ponovo živi, da ponovo diše. Sjećamo se njihovih žrtava i zahvaljujemo svima koji su nam pomogli“, rekao je Bler.

Bler je pomenuo i „pomoć“ Sjedinjenih Američkih Država.

„Naravno, uz pomoć američkog predsjednika Bila Klintona, i mnogih drugih zemalja, pomogli smo ovdje. Niko od nas ne bi mogao da pomogne bez vaše moći, narode Kosova. Kosovo je nezavisna i moćna država koja će u budućnosti postati dio EU“, rekao je Bler.

Poručio je da Kosovo još uvijek ne priznaju mnoge države, te da se mora raditi u pravcu novih priznanja.

„Mnogo je zemalja koje još ne priznaju Kosovo i moramo raditi na tome“, kazao je Bler.

Tokom današnjeg dana Bler će se susresti sa premijerom Aljbinom Kurtijem, poslije čega će posjetiti opštinu Prištini gdje će mu biti uručen ključ glavnog grada Kosova i na sjednici Skupštine opštine će biti proglašen „Počasnim građaninom“ Prištine.

Foto: Facebook/Vjosa Osmani

NIKŠIĆ PROGNOZA