Biznismen iz Sjeverne Makedonije Jordan Kamčev pod američkim sankcijama

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država stavilo je 19. jula na listu sankcija Jordana Kamčeva, biznismena iz Sjeverne Makedonije. Kako se navodi na internet stranici Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD, Kamčev je sankcionisan zbog „umiješanosti u koruptivne aktivnosti, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja“.

Kako navode, njegovi koruptivni postupci narušili su povjerenje javnosti i potkopali integritet pravosudnog sektora i vladavinu prava Sjeverne Makedonije.

SAD su pozvale Sjevernu Makedoniju da nastavi da jača vladavinu prava, demokratske institucije i da suzbije korupciju što je, kako navode, ključno za integraciju Sjeverne Makedonije u evropske institucije.

Američke vlasti pojašnjavaju da je Kamčev od ranih 2000-ih, a duže od deceniju, uključen u korupciju, zloupotrebu službenog položaja i pranje novca.

Kamčev je 2022. godine osuđen u aferi „Plecevi Vodno“ zbog učešća u šemi pranja novca povezanom sa nezakonitom kupovinom zemljišta.

On je priznao krivicu za tešku zloupotrebu službenog položaja u aferi „Imperija“, u kojoj je bio osumnjičen za kriminalno udruživanje, prevaru, pranje novca i druga krivična djela vezana za njegovo poslovanje.

Pored toga, Ministarstvo finansija SAD ističe da je Kamčev koristio svoj koruptivni uticaj i bogatstvo da manipuliše pravosuđem u Sjevernoj Makedoniji u ličnu korist.

Šefica Specijalnog tužilaštva (SPO) Katica Janeva je 2020. godine optužena za primanje mita od Kamčeva. Ona je svjedočila da je makedonski biznismen isplaćivao novac u zamjenu za povoljnije uslove hapšenja i ishod postupaka.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA