BiH: Tri osobe osumnjičene za krijumčarenje ljudi, oduzete stotine turskih dokumenata

Policija u Sarajevu uhapsila je trojicu državljana BiH, Iraka i Turske, koji su osumnjičeni za krivično djelo krijumčarenje.

Kako je saopšteno, policijski službenici su 1. septembra uhapsili turskog državljanina I.O. (37) na području opštine Novo Sarajevo.

Pretresom njegovog stana pripadnici MUP-a Županije Sarajevo pronašli su i oduzeli više stotina različitih dokumenata pasoša, ličnih karti, vozačkih dozvola te drugih dokumenata i javnih isprava izdatih u Republici Turskoj. Kod njega je pronađeno 27.700 eura, te određena količina novčanica Turske i Srbije.

Nakon toga je uhapšen i bosanskohercegovački državljanin E.Nj. (51) gdje je prilikom pretresa poslovnih prostorija u njegovom vlasništvu, pronađen i oduzet novac u iznosu od 53.560 eura, a za koji postoji osnov sumnje da potiče iz predmetnog krivičnog djela. 

Istog dana, slobode je lišen i irački državljanin K.B. (33), kod kojeg je pronađena i privremeno oduzeta određena količina gotovog novca.

„Za ove tri osobe postoji osnov sumnje da su članovi međunarodne organizovane grupe koja se bavi krijumčarenjem osoba, te da su bili svjesni zakonskih posljedica, odnosno da su svojim protivpravnim radnjama doprinijeli ili direktno učestvovali u izvršenju predmetnog krivičnog djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na način da su prevodili ili omogućavali različitim osobama nezakonit prelazak državne granice Bosne i Hercegovine, uz njihov lični pristanak. Osobe lišene slobode su predate u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA