BiH: Održana protestna šetnja u Tuzli zbog ubistva Amre Kahrimanović

Veliki broj građana i građanki Tuzle i okoline prisustvovalo je mirnoj protesnoj šetnji zbog ubistva Amre Kahrimanović (52) koje se dogodilo 7. februara u večernjim satima u Tržnom centru Sjenjak, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ujedno je u Tuzli, gradu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, proglašen Dan žalosti, na 11. februar koji je istovremeno i rođendan ubijene Amre Kahrimanović.

Tuzlaci i Tuzlanke su prošli ispred Tržnog centra Sjenjak, a protesna šetnja je trajala do platoa jedne zgrade koja se nalazi u neposrednoj blizini sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (jednog od 10 kantona u Federaciji BiH).

Kako navodi agencija Fena, u šetnji je učestvovalo više hiljada ljudi.

Osumnjičeni za ubistvo je pripadnik Policijske uprave MUP-a Tuzlanskog kantona, koji je uhapšen ubrzo nakon što je Kahrimanović ubijena.

Prethodno su građanke i građani potpisivali inicijativu kojom se traži hitno sazivanje sjednica Vlade i Skupštine TK, smjena ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića, smjena i disciplinska odgovornost protiv svih drugih odgovornih osoba za sistemske propuste koji su doveli do ubistva.

Takođe se traži i pokretanje istrage i krivično kažnjavanje za propust neevidentiranja odlaganja službenog pištolja koji je korišten u ubistvu, i osiguravanje odluke o odobravanju finansijskih sredstava za hitno uspostavljanje redovnih ljekarskih pregleda za sve policijske službenike.

Brat ubijene Amre, Nedžad Kahrimanović, je rekao kako odgovorni imaju rok od sedam dana da ispune zahtjeve ili će u suprotnom uslijediti masovniji protesti.

„Nažalost danas je trebao biti dan radosti, danas je Amri rođendan, a mi imamo dan žalosti. Kada bi Amra ovo mogla da vidi bila bi sa takvim blagim osmjehom punim dobrote. Mi ćemo istrajati u svojim zahtjevima, odnosno molbama, tihim molbama i mi ćemo sigurno smijeniti ministra unutrašnjih poslova TK koji nije imao empatije da izrazi saučešće porodici i direktora policije Tuzlanskog kantona i sve koji su odgovorni u tom njihovom lancu odgovornosti“, rekao je Kahrimanović.

Dodao je da oni moraju da daju ostavke.

Prisutnima se obratio i Muris Memić, otac Dženana Memića čija smrt u Sarajevu 2016. godine još nije razjašnjena, koji je dao sugestije porodici na koji način trebaju nastaviti borbu, te poručio građanima da se oni sami moraju boriti za svoju državu, a ne neko drugi.

Obratile su se i aktivistkinje iz Gradačca, a na kraju sin ubijene Amre, Damir Hodžić.

„MUP TK je odgovoran za sve propuste. Oni moraju preuzeti odgovornosti i oni ne smiju prebacivati odgovornost i ovaj slučaj svesti pod izvještaj. U normalnoj državi ljudi na odgovornim pozicijama samoinicijativno bi dali ostavke ili zbog propusta koji su napravljeni ili zbog etičkih i moralnih razloga“, rekao je, između ostalog, Damir Hodžić.

Mirno okupljanje više hiljada građana i građanki je okončano u tišini sa navedenim zahtjevima i postavljenim rokom.

Porodica Kahrimanović ima, kako je istaknuto, punu podršku i ako se njihovi zahtjevi ne ispune uslijediće masovniji protesti.

Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents