BiH: Izetbegoviću treći mandat na čelu SDA

Bakir Izetbegović je osigurao treći uzastopni mandat predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) nakon što je ponovo bez protivkandidata izabran na stranačkom kongresu 14. oktobra.

On je na čelu najjače bošnjačke stranke od 2015. godine, nastavljajući nasljeđe svog oca Alije Izetbegovića, jednog od utemeljitelja i prvog predsjednika SDA.

Iz SDA su ranije saopštili da je Bakira Izetbegovića predložilo svih 15 regionalnih odbora i 95 opštinskih odbora.

Kandidatura Šemsudina Mehmedovića, koji je prije osam godina bio izazivač Izetbegoviću, ove je godine odbačena, nakon ocjene stranačke izborne komisije da „ne ispunjava potrebne statutarne uslove“. Iz SDA su kazali da je Mehmedovića predložilo osam opštinskih i nijedan regionalni odbor.

Na stranačkom kongresu biće izabrana i rukovodeća tijela stranke, pored ostalih, potpredsjednici i članovi Predsjedništva stranke.

Za potpredsjednike su lokalne stranačke organizacije predložile 25 imena. Kandidat je i bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je nepravosnažno osuđenna četiri godine zatvora zbog spornog uvoza respiratora iz Kinena početku pandemije koronavirusa.

Među predloženim kandidatima je i bivši parlamentarac Asim Sarajlić kome se sudi u više procesa, pored ostalog i po optužnici za „namještanje“ izbora unutar SDA 2020. godine.

Novalić i Sarajlić su na „crnoj listi“ Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA