Bez ikakvog rezultata završen sastanak pregovarača Kosova i Srbije

Bez ikakvog rezultata u Briselu je u ponedjeljak održan sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova, uz posredovanje specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je potvrdio je da je srpska strana tokom susreta ponovo insistirala na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Međutim, kako je ustvrdio, kosovski pregovarač Bekim Bisljimi nije davao nikakve konkretne odgovore, kada je trebalo da se razgovara o važnim pitanjima. Kao ta pitanja nabrojao je „formiranje Zajednice, dalje poteze oko Deklaracije o nestalim osobama, slobodu kretanja, pitanja koja se odnose na život Srba na Kosovu, institucionalnom nasilju prema Srbima, napade Kosovske policije, pucanju na Srbe“.

„Na to Bisljimi nije želio da da nikakve konkretne odgovore, sve vrijeme je pokušavao da različitim upadicama obesmisli tok dijaloga“, rekao je novinarima Petković.

Kosovski glavni pregovarač Bisljimi je izjavio samo kako se razgovaralo o pravcu u kojem ide dijalog, te o svemu „što se odnosi na primjenu sporazuma“.

On je potvrdio da je prilikom posjete Prištini i Beogradu krajem prošle nedjelje Lajčak donio nekoliko dokumenata koji se odnose na nadležnosti mehanizma za primjenu sporazuma, te nadležnosti o primjeni Deklaracije o nestalima. Tu je i Lajčakov pristup kako bi trebalo nastaviti sa primjenom tačke sedam sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

„U dogovoru koji smo postigli u Ohridu se jasno kaže da nijedan član sporazuma ne uslovljava drugi član i da će se sve odredbe primijeniti nezavisno. Takođe se kaže da nijedna strana neće blokirati primjenu jedne ili druge tačke sporazuma. Ovo je za nas mapa puta. Ne vjerujem da je EU spremna da izbjegne dokument koji je sama sačinila i objavila“, izjavio je Bisljimi na kraju sastanka.

Za sada nema nagovještaja koji će biti naredni koraci i kada bi se glavni pregovarači ponovo sastali.

Od postizanja dogovora lidera Srbije i Kosova, 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu, prvo se sastaju pregovarači da usaglase stavove. U slučaju saglasnosti se stvaraju uslovi za saziv nove runde razgovora na najvišem nivou kako bi lideri dali politički pečat na ono oko čega su se pregovarači dogovorili.

Sudeći po atmosferi nakon sastanka 15. maja, malo je vjerovatno očekivati ubrzo susret lidera u Briselu.

Ovo je bio prvi sastanak glavnih pregovarača nakon sastanka na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu.

Na tom sastanku politički lideri su usaglasili zajedničku deklaraciju o nestalim osobama iz posljednjeg rata na Kosovu, dok je Upravljački tim predstavio prvi Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak, uoči sastanka u Briselu, napisao je na društvenim mrežama da je neophodan pun fokus na normalizaciji odnosa i primjeni Sporazuma ka normalizaciji.

Kosovo i Srbija su 27. februara u Briselu postigli Sporazum o normalizaciji odnosa, dok su 18. marta u Ohridu dogovorili Aneks za njegovu primjenu.

Govoreći o sastancima u Prištini i Beogradu, uključujući sa kosovskim premijerom Kurtijem i predsjednikom Srbije Vučićem, Lajčak je rekao da je liderima prenio očekivanje da se fokusiraju na normalizaciju odnosa i sprovođenje Ohridskog sporazuma.

Izvor: BETA

NIKŠIĆ PROGNOZA