Beograd: Medicinska sestra prenosila porođaj na TikToku, hitno suspendovana

Građani u Srbiji imali su sinoć nevjerovatnu priliku da posmatraju direktan prenos porođaja u GAK “Narodni front” u Beogradu na društvenoj mreži TikTok.

Za portal N1 kažu da su zgroženi ovim postupkom medicinske sestre.

Uprava klinike za N1 najoštrije osuđuje postupak medicinske sestre i navodi da je ona po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak.

Čitalac N1 poslao je i screenshotove prenosa porođaja. On kaže da je sinoć u 4.30 sati, koristeći društvenu mrežu TikTok, naišao na lajv prenos naloga „instrumentarkajellenanf“ koji je prenosio porođaj NN lica.

Porođaj je, kako kaže, uživo gledalo više od 200 ljudi.

On ističe da je kao građanin zgrožen tim postupkom.

„Da li je moguće da kao društvo više nemamo svijesti šta je ispravno, a šta ne. Da li je moguće da neko misli da nešto tako intimno kao porođaj treba da lajv strimuje. TikTok nalog, kao i svi doktori na porođaju koji su znali da se prenosi lajv, zalužuju da snose krivičnu, a svakako i građansku odgovornost. Narušena je privatnost pacijenta, još važnije njena čast“, navodi čitalac.

Uprava Ginekološko akušerske klinike „Narodni front“ povodom događaja navodi da je zgrožena i najstrožije osuđuje postupak medicinske sestre.

„Istovremeno se zahvaljujemo svima koji su nam blagovremeno ukazali na ovakvo dešavanje, da bi smo mogli promptno da reagujemo i preduzmemo sve neophodne mjere da se tako nešto nikad ne ponovi“, navodi Uprava.

Ističe se da je medicinska sestra koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike odmah po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak.

U saopštenju se napominje da je mjera zloupotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali i dalje na snazi.

Izvor: N1

Foto: N1/printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA