Banja Luka: Predao se osuđeni ratni zločinac

Ratni zločinac Duško Suvara zvani Hans, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i nečovječnog postupanja na području Glamoča 1992. godine, predao se u ponedjeljak ujutro u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjoj Luci.

Odatle će biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne u državni zatvor u Istočno Sarajevo.

Nakon što je ranije pred Sudom BiH osuđen zbog zločina protiv civilnog stanovništva i od marta se nalazio u bjekstvu, Suvara se predao i biće upućen na izdržavanje kazne, potvrdili su za Detektor njegov branilac Slobodan Perić i iz SIPA-e.

Perić kaže kako se Suvara trebao javiti na izdržavanje kazne 27. decembra prošle godine. Nakon što to nije uradio, Državni sud je u martu ove godine za njim raspisao međunarodnu potjernicu, podsjeća Perić, koji je tada rekao da mu se Suvara javio iz Turske.

“Njemu je ranije izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora i morala mu je biti izrečena jedinstvena kazna zatvora. Ovu kaznu je on već izdržao. To je bio razlog zašto se skrivao, odnosno sedam mjeseci nije htio ići na izdržavanje kazne, nadajući se da će Ustavni sud BiH, odnosno Vrhovni sud Republike Srpske odlučiti o njegovoj apelaciji, odnosno zahtjevu”, navodi Perić.

Suvara je, presudom Suda BiH od 27. maja prošle godine, proglašen krivim da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u maju i junu 1992. silovao dvije ženske osobe bošnjačke nacionalnosti na području Glamoča. Ovu presudu potvrdilo je Apelaciono odjeljenje Suda BiH, nakon što je kao neosnovane odbilo žalbe Tužilaštva BiH i branitelja optuženog izjavljene protiv prvostepene presude.

Iz Suda BiH su ranije istakli da su, pored Suvare, potjernice raspisane za 12 pravosnažno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Foto: Klix.ba instagram

NIKŠIĆ PROGNOZA