Američki senatori: Dijalog Srbije i Kosova mora biti završen ove godine

Američki senatori Kris Marfi i Geri Peters poručili su u Prištini da tokom ove godine mora biti završen dijalog Kosova i Srbije.

Oni su posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u obraćanju medijima pozvali da sporazumi Kosova i Srbije iz Brisela i Ohrida što prije budu primjenjeni.

– Nije slučajno što smo mi ovdje na Kosovu, jer ste važan saveznik SAD. Napravili ste napredak u ekonomskom sektoru i održavanju reda i zakona i želim da vam zahvalim na borbi protiv korupcije. Razgovarali smo o pitanju Srbije i ovo je godina u kojoj taj proces treba da se završi i tu smo da vas pozovemo da što pre sprovedete sporazum, rekao je senator Marfi.

Senator Piters rekao je da su zadovoljni postignutim sporazumom Kosova i Srbije i očekuju njegovu primjenu.

– Zadovoljni smo sporazumom i svakako se radujemo njegovoj primjeni, rekao je on i dodao da Kosovo smatraju zemljom najviše naklonjenoj SAD-u.

Kurti je rekao da je sa američkim senatorima imao srdačan susret, da je bilo reči o odličnim odnosima država i naroda, koji prema njegovim riječima, rastu i produbljuju se.

Kurti je naveo da je razgovarano i o dijalogu Kosova i Srbije, dodajući da Ohridski sporazum i aneks o implementaciji predstavljaju napredak u odnosima dvije zemlje.

– Danas smo razgovarali i o našem susjedu Srbiji i dijalogu uz posredovanje EU sa akcentom na osnovni sporazum i aneks o primjeni. Oni predstavljaju unapređenje odnosa dvije zemlje, stoga nam je potrebna puna, brza i bezuslovna implementacija“, kazao je Kurti.

Američki senatori prethodno su se sastali sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Izvor: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA