Ambasadori EU razmatraju pogoršanje krize na Kosovu

Ambasadori članica Evropske unije razmatraju u Briselu „dalje pogoršanje krize na Kosovu“ poslije sukoba kosovske policije sa naoružanom grupom Srba u selu Banjska, na sjeveru Kosova, u kojem su poginuli kosovski policajac i četvorica napadača, potvrdili su novinarima zvaničnici EU.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano je prethodno saopštio da je to dio političko-diplomatskih postupaka i kontakata „s ciljem da se ustanovi šta se tačno dogodilo i koje akcije će zemlje Unije preduzeti s tim u vezi“.

Stano je predočio da dok se ne završi zvanična istraga i ne prikupe sve činjenice EU ne želi da se izjašnjava, donosi ocjene i osuđuje moguće organizatore i vinovnike nasilja.

Rekao je da još traje istraga kosovske policije kojoj Euleks i Kfor pružaju pomoć na njen zahtijev.

„Nužno je da ustanovimo ko je organizovao, a ko je izvršio ovaj teroristički napad, a odgovorne bi onda trebalo privesti pravosudnim organima“, rekao je Stano.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je kazao da „Euleks u skladu sa svojim mandatom radi sve što može da bi pružio podršku kosovskoj policiji ukoliko to ona zatraži“.

Po riječima Stanoa, šef misije Euleksa na Kosovu, general-major italijanskih karabinijera Đovani Pjetro Barbano je u stalnoj vezi s Borelom i obavještava ga o svim saznanjima.

Stano je dodao da je EU u stalnoj vezi s učesnicima dijaloga Beograd-Priština i još jednom naglasio da je, „kada su u pitanju teroristički napadi, najvažnije obaviti potpunu istragu i ustanoviti ko snosi odgovornost“.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA