Aktivnost albanskih narko mreža i dalje je visoka u Grčkoj

Aktivnost albanskih narko-mreža bila je u porastu u Grčkoj tokom 2022. godine, procjenjuje se u nedavnom izvještaju grčke policije za borbu protiv droge. Prema izvještaju, više od 40 odsto kanabisa blokiranog u Grčkoj 2022. godine došlo je iz Albanije, dok su albanske mreže na drugom mjestu nakon grčkih u prometu i distribuciji heroina i kokaina.

“Prema grčkom izvještaju o borbi protiv droga, 56,60 odsto optuženih kao pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u oblasti narkotika bili su grčki državljani, zatim Albanci sa 26 odsto, Pakistanci sa 3 odsto, prenosi Lapsi.al.

Ukupna količina kanabisa, prerađenog i neprerađenog, zaplijenjenog 2022. godine u Grčkoj iznosila je 6,2 tone, dok je oko 2,5 tone (40,28 odsto) identifikovano da dolazi iz Albanije”, navodi se u izvještaju Grčke agencije za borbu protiv droga. Kako se navodi u izvještaju, sirovi kanabis se u Grčku uvozio uglavnom preko kopnene granice sa Albanijom vozilima prilagođenim da sakriju količinu opojne supstance.

Prema podacima grčke agencije za borbu protiv droge, oko 1,6 tona kanabisa blokirano je u pograničnim područjima Grčke sa Albanijom, dok se ostatak nalazi dalje unutar grčke teritorije. Tokom 2022. godine u Grčkoj je uhapšeno 885 državljana Albanije zbog krivičnih djela u prometu i distribuciji kanabisa, od 748 koliko ih je uhapšeno 2021. godine.

Albanske mreže su takođe aktivne u trgovini i distribuciji heroina, gdje su albanski državljani činili 19 odsto članova kriminalnih grupa, posle grčkih građana koji su činili 68 odsto kriminalnih grupa.

Ukupna količina kokaina zaplijenjenog 2022. godine u Grčkoj iznosila je 899.688 kilograma, što je smanjenje od 17,14 posto u odnosu na 2021. godinu.

„Međutim, zaplijenjene količine kokaina ostaju visoke četvrtu godinu zaredom za nivoe Grčke „, procjenjuje se u izvještaju grčke agencije za borbu protiv droga.

Utvrđeno je da je zaplijenjeni kokain u Grčkoj u najvećem obimu (60,77 odsto) dolazio direktno iz zemalja Latinske Amerike, a kao prevozno sredstvo korišteni su kontejneri natovareni bananama. Vrijednost kokaina zaplijenjenog u Grčkoj, ukoliko bi se prodao na kriminalnom tržištu, procjenjuje se na preko 76,5 miliona evra.

Foto: Ministeerio del interior Urugvaj

NIKŠIĆ PROGNOZA