„Ako bude potrebno uvesti sankcije Srbiji, ujedinićemo se“

Slovenski premijer Robert Golob danas je po dolasku na samit Evropske političke zajednice (EPS) u Granadu pozvao na oprez pri uvođenju mogućih sankcija Srbiji nakon nedavnog napada u Banjskoj i Zvečanima.

Prema njegovim riječima, nije nužno da one dovedu do trajnog rješenja, ali će se Slovenija pridružiti sankcijama ako o tome postoji jedinstven stav u EU.

Kako je rekao, lideri zemalja članica EU još nisu razgovarali o eventualnom uvođenju sankcija Srbiji.

„Ali mislim da treba biti oprezan, dosljedan i uporan“, naglasio je.

Prema premijerovim riječima, potrebno je smirivanje situacije i traženje trajnog rješenja.

„Ne vjerujem da sankcije same po sebi mogu dovesti do trajnog rješenja. Ako bude potrebno i ako bude jedinstvenog stava, pridružiće se i Slovenija. Ali ovo nije nužno prvi i jedini korak“, rekao je Golob.

Golob je istakao su nedavni događaji na sjeveru Kosova, gdje su u napadu i sukobima koji su uslijedili poginuli kosovski policajac i trojica srpskih napadača, za svaku osudu.

„Ispravno je da međunarodna zajednica osudi pojedince koji su poticali eskalaciju. Slovenija takođe oštro kažnjava pojedince koji su u tome učestvovali ili vodili ovaj proces“, rekao je Golob.

Razrješenje napetosti vidi u ponavljanju izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Pozvao je sve, uključujući kosovske Srbe, da izađu na izbore za izbor legitimnih vlasti.

Foto: EPA EFE/Olivier Matthys

NIKŠIĆ PROGNOZA