„Zvaničnici da se uzdrže od uvreda, promovisati dijalog“

Da bi nosioci državnih funkcija i političari uopšte morali da biraju riječi i da uvažavaju mišljenje druge strane, smatraju sagovornici Radija Crne Gore – sociolog Srđan Vukadinović i analitičar Stefan Đukić. Teške optužbe i uvrede na račun političkih suparnika često su odraz nedovoljnog znanja i iskustva, ocjenjuje Vukadinović.

Jučerašnja rasprava ministra pravde Andreja Milovića i poslanika URA Filipa Adžića na Ustavnom odboru još jednom je aktuelizovala pitanje o težini javno izgovorene riječi.

Sve češće se na javnoj sceni mogu čuti teške optužbe, pa čak i uvrede na račun političkih suparnika. Da takvo ponašanje ne dolikuje nosiocima vlasti, smatra sociolog Srđan Vukadinović.

„To zapravo pokazuje nedostatak znanja i iskustva, svega onoga što je potrebno da bi se neko bavio politikom“, kazao je Vukadinović.

Treba saslušati drugog i uvažiti tuđe mišljenje, izričit je Vukadinović.

„Kada drugoga saslušamo pa i ako se ne slažemo sa njim i sa njegovim mišljenjem da ipak uvažimo njegov stav a rezultat razgovora će biti nešto drugo“, dodao je Vukadinović.

Analitičar Stefan Đukić navodi da bi državni funkcioneri morali da budu odgovorniji, odnosno pažljiviji u izboru riječi jer, kako pojašnjava, ratoborna retorika može inicirati i fizičko nasilje.

„Ako jedan političar može drugom da kaže da je izdajnik i lopov onda neki običan čovjek svom neistomišljeniku ima cio drugi arsenal uvreda ili čak i fizičkog nasilja koji postaje na taj način normalizovan“, kazao je Đukić.

Sociolog Vukadinović smatra da rješenje za ovakav vokabular političara nije u kažnjavanju.

„Nikakve sankcije tu ne znače puno. Mnogo je bitnije stvarati jedan ambijent u kome treba da postoji svijest da ne treba drugog uvrijediti, da ne treba drugoga povrijediti, da treba mirno na njega reagovati“, dodao je Vukadinović.

Povodom navoda o korupciji sa sjednice Ustavnog odbora Specijalno tužilaštvo formiralo je predmet, kazao je vrhovni državni tužilac Milorad Marković za Televiziju Vijesti. Poručio je da je javno optuživanje neozbiljno i da ne smije da se dešava.

Foto: TVCG Printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA