Zogović: Rezultati demantuju opoziciju koja je izarčila mnogo vremena da parlamentarnu većinu označi kao antievropsku

Rezultati demantuju sve one, a posebno opoziciju u Crnoj Gori koja je izarčila mnogo vremena da parlamentarnu većinu označi kao antievropsku, saopštio je poslanik Demokratske narodne partije (DNP) i predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Milun Zogović.

On se oglasio povodom dobijanja pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i poglavlje 24 (IBAR).

„Pravna tekovina EU smještena je u 35 pregovaračkih poglavlja, Crna Gora već 12 godina pregovara u okviru 33 poglavlja koja obuhvataju sve oblasti društveno-političkog života. Po novoj metodologiji napredak u bilo kom poglavlju uslovljen je upravo dobijanjem pozitivnih privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24“, naveo je Zogović.

Dodao je da „za većinu tzv. IBAR zakona matični odbor bio je skupštinski odbor za Politički sistem, pravosudje i upravu dok je usklađenost tih akata sa pravnim poretkom provjeravao Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore“.

„Pored članova odbora posebnu zahvalnost dugujemo i stručnim službama oba odbora koje su dale maksimalan doprinos da se u kratkom vremenskom roku stvore preduslovi da se Skupština izjasni i usvoji pomenute zakone. Kao predsedavajući odborom za Politički sistem, pravosudje i upravu moram napomenuti da je prije razmatranja tzv. IBAR zakona, ovaj odbor uspješno sproveo intervju i predlozio listu za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika koje je kvalifikovanom većinom izabrala Skupština CG, a koji je bio nepotpun i nelegitiman od 2018. godine“, navodi se u saopštenju.

„Kao i proceduru za izbor Vrhovnog državnog tužioca koga je Skupština izabrala takodje kvalifikovanom većinom na puni mandat, što je nekada bila ‘misaona imenica’ jer smo od 2019. godine imali kontinuirano VD stanje u VDT-u“, zaključio je Zogović.

foto: Boris Pejović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA