Zogović: Nakon praznika moguća rekonstrukcija Vlade

Poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović kaže da je, nakon odličnih rezultata koje je 44. Vlada postigla u veoma kratkom roku, moguće da do rekonstrukcije kabineta premijera Milojka Spajića dođe odmah nakon novogodišnjih praznika ili u prvoj polovini naredne godine.

Komentarišući za „Dan“ nezvanične informacije da partije koalicije „Za budućnost Crne Gore“ očekuju da brzo dobiju ministarska mjesta u Vladi, Zogović podsjeća da su ta očekivanja u potpunosti usklađena sa onim što je zapisano u sporazumu koji je potpisala parlamentarna većina koja podržava 44. Vladu.

– Jasno je da u sporazumu stoji krajnji rok do kada će biti rekonstrukcija, što ne znači da već nije zrelo da odmah dođe do rekonstrukcije. Iskreno, ova parlamentarna većina je isporučila impozantne rezultate u nekim oblastima kao što je reforma sudstva, izbor sedmog, nedostajućeg sudije Ustavnog suda, popuna Sudskog savjeta. Vjerovatno će u neko dogledno vrijeme, u narednoj ili nekoj od narednih iteracija, biti izabran i vrhovni državni tužilac. To će vjerovatno pratiti i izbor predsjednika vrhovnog suda u punom mandatu i u punom kapacitetu jer jednostavno ova država mora da izađe iz v.d. stanja kako bi institucije mogle da rade u punom kapacitetu i da isporučuju rezultate koji se od njih očekuju – kaže Zogović, koji je i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine.

Prema sporazumu o formiranju vlasti, partije iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ podržavaju manjinsku vladu u parlamentu, a do kraja sljedeće godine će kroz rekonstrukciju i zvanično postati njen dio.

Kada na dnevni red dođe rekonstrukcija 44. Vlade, Demokratska narodna partija i Nova srpska demokratija dobiće jedno potpredsjedničko i četiri ministarska mjesta – saobraćaj, prosvjetu, turizam i urbanizam.

Do preuzimanja tih ministarstava, ove dvije partije će u njima imati državne sekretare.

Zogović kaže da je jedan od najznačajnijih rezultatata 44. Vlade upravo deblokada značajnih institucija što je veoma važno za otvaranje poglavlja i brži ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

– Kao što znate, naš evropski put je bio kompletno blokiran zbog nedostatka rezultata iz oblasti pravosuđa i kada su u pitanju poglavlja 23 i 24. Sva ostala privremena mjerila u drugim poglavljima bila su uslovno povezana sa isporučivanjem nekih značajnih rezultata iz oblasti pravosuđa. Ja mislim da su ovi geometrijski koraci naprijed koji su napravljeni u cilju stvaranja preduslova za izgradnju slobodnih institucija dodatno utvrdili povjerenje među činiocima ove parlamentarne većine i ne vidim zašto već odmah nakon novogodišnjih praznika na dnevnom redu ne bi mogla da se nađe i rekonstrukcija Vlade, kao jedna potpuno prirodna stvar – naglašava poslanik Demokratske narodne partije.

Inače, sporazumom o formiranju vlasti partije se obavezuju da glasaju jedinstveno o izboru Vlade i rukovodstva Skupštine, budžeta i saslušanja u parlamentu, ali i razmatranja predloga zakona.

Takođe se obavezuju da neće podržavati akte koji mogu „narušiti koheziju društva ili izazvati nepotrebne tenzije“.

Potpisnici su se obavezali da se vanjskopolitička orijentacija Vlade temelji na punoj posvećenosti integracijama i ubrzanom procesu pristupanja EU, članstvu u NATO, i razvijanju prijateljske saradnje sa svim državama priznatim od strane Crne Gore.

Pokazali smo rezultate

Milun Zogović posebno ističe značajne rezultate koji su za kratko vrijeme postignuti u radu Skupštine Crne Gore.

– Skupština na čelu sa Andrijom Mandićem napravila je rezultate koje nije mogla da ima vlast koju je predvodila Demokratska partija socijalista. Zato i ne vidim zbog čega mi ne bismo dobili priliku da kroz rekonstrukciju Vlade doprinesemo rješavanju svih onih izazova pred kojima se nalazi 44. Vlada Crne Gore – ističe Zogović.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA