„Značajan broj biračkih mjesta nepristupačan za OSI“

Značajan broj biračkih mjesta u Kotoru nije u potpunosti pristupačan za osobe s invaliditetom, saopšteno je iz Saveza Slijepih.

Do 17 sati posmatrači Saveza slijepih posjetili su 27 biračkih mjesta. Svim posmatračima bilo je omogućeno nesmetano posmatranje. 

“Vezano za okolinu biračkog mjesta, 11.11% od posmatranih biračkih mjesta je u potpunosti pristupačno, odnosno parking se nalazi u neposrednoj blizini, označen je znakom pristupačnosti, adekvatnih je dimenzija i nema nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s invaliditetom”, saopštili su iz Saveza.

Prilaz biračkim mjestima u potpunosti je pristupačan na 59.26% od posmatranih biračkih mjesta što znači da je ivičnjak, ukoliko postoji, niži od propisanih 2 cm, te da ne postoje nikakve druge prepreke za pristup u vidu postavljenih betonskih stubića, žardinjera i sl.

 “Ulazni prostor u biračka mjesta u potpunosti je pristupačan na 48.15% od posmatranih biračkih mjesta što pokazuje da su lokacije ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu. Isti je u potpunosti pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom na 25.93% od posmatranih biračkih mjesta”, navode iz Saveza.

Ovo, kako kažu, označava da su ulazna vrata dovoljno široka da kroz njih mogu proći korisnici invalidskih kolica, da su otvorena oba krila ukoliko postoje dvokrilna vrata, da prag ulaznih vrata, ukoliko postoji, nije viši od 2 cm, te da su hodnici minimalne širine 120 cm.

“Nijedno biračko mjesto nije imalo postavljene etison trake, te nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida”, navodi se u saopštenju.

Ističu da na 88.89% je bio dostupan šablon za glasanje izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista.

“Vezano za glasanje osoba nižeg rasta i korisnika invalidskih kolica, nijedno od posmatranih biračkih mjesta nije bilo u potpunosti pristupačno, što znači da niža polica za glasanje nije bila pravilno postavljena, te da je visina glasačke kutije prelazila propisanih 85 cm”, kazali su iz Saveza.

Savez slijepih Crne Gore sistematski nadgleda pristupačnost biračkih mjesta na dan lokalnih izbora u Kotoru. Sedam mobilnih posmatrača danas obilazi biračka mjesta kako bi nadgledali sprovođenje izbornog procesa u pogledu pristupačnosti biračkih mjesta i izbornog materijala osobama s invaliditetom.

Vrši se monitoring u pet kategorija i to: okolina biračkog mjesta (parking), prilaz biračkom mjestu, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, i uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal.

Ovo posmatranje sprovodi se uz finansijsku podršku Misije OEBS u Crnoj Gori.

Foto: Savez slijepih Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA