„Zloupotrebama se ne mogu proglasiti konačni rezultati izbora“

Nosilac liste koalicije Demokrata i Pokreta Evropa sad (PES) na nedavnim izborima u Kotoru Vladimir Jokić, podnio je prekjuče Ustavnom sudu dvije žalbe u vezi izbornog procesa u tom gradu.

Jedna žalba odnosi se na izborna dešavanja u vezi biračkog mjesta Mirac, a druga na ona u vezi jednog birališta u Prčanju.

Podsjetimo, Demokratska partija socijalista (DPS) tražila je da se ponovo glasa na jednom biralištu (Dom kulture) u Prčanju zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269).

S druge strane, koalicija Demokrate-PES zahtijevala je da se glasanje u mjestu Mirac poništi zbog toga što se pečat na listićima nalazio na pogrešnom mjestu.

Ako bi se izbori u Prčanju ponovili, DPS mogao koaliciji Demokrate-PES da „preotme“ jedan mandat.

U žalbi, u koju je Portal RTCG imao uvid, Jokić je kazao da je obaveza Ustavnog suda i nadležnih organa za sprovođenje izbora da normu sa razloga apsurdnosti tumače „tako da isključe ono značenje pravne norme koja bi vodila apsurdnim poslijedicama u njenoj primjeni“.

Vladimir Jokić

„Svako drugačije tumačenje ove zakonske odredbe, naročito ono izraženo od strane predsjednice OIK Kotor da je većina potrebna i za odbijanje prigovora, bi bilo u potpunosti u nesaglasju sa namjerom zakonodavca, u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i ratifikovanim međunarodnim konvencijama“, navodi Jokić u žalbi. 

Ukoliko, nadalje ističe Jokić, Ustavni sud propusti da o ovoj žalbi odluči u njenom meritumu, već prednost da formalizmu koji se u konkretnom slučaju zloupotrebljava, kao podnosilac prigovora bi bio spriječen da ostvari zaštitu svog prava.

„Sa druge strane, nerasijecanjem ovog Gordijevog čvora i nastavkom zloupotrebe procesno-formalnih razloga, stvorila bi se mogućnost da se na način i u rokovima propisanim zakonom ne utvrde konačni rezultati izbora za odbornike u SO Kotor i ne uspostavi vlast zasnovana na slobodnoj volji birača u Kotoru“, naveo je Jokić, 

Naglasio je da je nezakonito postupanje po prigovoru koji je podnio DIK-u dovelo do pravne nesigurnosti.

„A ona bi mogla rezultirati time da organi za sprovođenje izbora donose odluke proizvoljno, odnosno da nepostojanje većine za usvajanje prigovora bude upravo način za usvajanje istih, čime bi se direktno kršile odredbe Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika“, zaključio je Jokić. 

Prema preliminarnim rezultatima izbora održanih 29. septembra, DPS i koalicija PES-Demokrate osvojili su po deset mandata, savez „Za budućnost Kotora“, Grbljanska lista i Demokratska alternativa po tri, Evropski savez dva, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Kotorski pokret po mandat.

DPS-u tako fali 18 glasova da dobije jedanaesti mandat, tako što će koalicija Demokrate-PES izgubiti jedan.

Kotorski parlament ima 33 odbornička mjesta, što znači da je za formiranje vlasti potrebno najmanje 17 glasova.

Koalicija Demokrate-PES i lista „Za budućnost Kotora“ imaju 13 mandata, što znači da im fale četiri. S druge strane, DPS s tradicionalnim partnerima – Evropskim savezom koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i građani, te HGI-jem – ima 13 mandata.

Ako im se vrati član Davor Kumburović, čija Demokratska alternativa ima tri mandata, onda bi bili nadomak formiranja vlasti.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA