Živković: Reforme u DPS-u nemaju rok, suočićemo se sa greškama koje smo napravili

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković u emisiji „Stav“ na TVCG rekao je da će izbor kandidata te stranke na junskim parlamengtarnim izborima biti predmet rasprave u organima stranke i da je pominjanje nekih imena sada licitiranje u medijima.

Živković je rekao da su promjena u DPS-u počele da se dešavaju još 2016. godine, kada se i on našao na poslaničkoj listi. Unutrašnje reforme u partiji, naglasio je, kakve su viđene u DPS-u teško da su viđene u drugim partijama u zemlji i regionu.

„Novi izazov su izbori 11. juna, gdje će DPS Crne Gore imati inoviranu ponudu, ali i kvalitetnu listu“, rekao je Živković, podsjećajući da se dugogodišnji lider stranke Milo Đukanović povukao sa čela partije nakon poraza na predsjedničkim izborima.

Živković je rekao da je procjena partijskih organa bila takva da on treba da bude čelnik partije.

Naglasio je da reforme nemaju rok.

„Da li ste primijetili da se neki drugi politički subjekt ovako promijenio i transformisao nakon izbornih rezultata? U Predsjedništvu DPS-a su novi ljudi“, rekao je Živković.

Na lokalnim izborima krajem prošle godine, kazao je, rezultat DPS-a bio je između 35 do 41 ili 42 odsto. To, kako je rekao, nije loš rezultat.

„Mislite li da je to loš rezultat nakon svega što smo vidjeli nakon 30.avgusta? Drugo je pitanje naopakih političkih procedura, jer bi svugdje u demokratskom svijetu ta partija bila nosilac vlasti. Ovdje imamo refleks frustracije uspjesima i dobrim rezultatima DPS-a“, rekao je Živković.

On je naveo da će odluka o koncipiranju liste za junske izbore biti razamtarana na partijskim organima.

„Suština DPS-a je da kroz razgovor dolazimo do finalnih rješenja. ta lista biće ogledalo razumijevanja političke situacije i onoga što nam je poručila biračka javnost“, povukao je Živković.

Tvrdi da je DPS dobro vodio procese u prethodnom periodu, dok je bio na vlasti.

„U ovoj državi je sačuvan mir, ali i multietnička demokratija“, rekao je Živković.

Kazao je da DPS priznaje dio grešaka tokom perioda vlasti u proteklom periodu, i da je spremna da se suoči sa tim greškama. Od pravosuđa, sitiče, niko se ne može sakriti.

„Kada me pitate šta je to loše urađeno u sistemu, sigurno smo mogli više da uradimo na izgrađivanju institucija. Mi ćemo se sa našim greškama suočiti, ali imajmo u vidu da je urađeno puno toga dobrog u vrijeme vladavine DPS-a“, naglasio je Živković.

Kako je rekao, kada se utvrde anomalije, DPS će ih osuditi.

Živković je naglasio da se DPS odgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

„Da se vi učesnik političkog života Crne Gore i vidite miješanje iz drugih država, da li biste ostali nijemi, ili bi ste napravili reakciju. Nećemo ostati nijemi na te pojave, a vidimo da imamo čak i pokušaje da se promijene Ustavom utvrđeni državni simboli i da se sa nekih adresa državna zastava naziva privremenom“, rekao je Živković.

On je naveo podatak iz istraživanja u koje je imao uvid da svega šest odsto ljudi vjeruje da je ugrožena državna nezavisnost Crne Gore.

„Mislite li da je nama u političkom smislu oportuno da govorimo o tome, ali mi vidimo kuda procesi idu i vidimo ponašanje nekih aktera u zemlji i regionu i nećemo ćutati na te pojave“, kazao je Živković.

DPS je, kaže, još 2021. godine tvrdio da je država pred bankrotom, a sada to čujemo i od ministra finansija u bivšoj vladi.

„Danas se Crna Gora zadužuje sa kreditima po dvocifrenoj kamati“, rekao je Živković.

Ukazuje da je DPS mogao i trebalo da više vodi računa o životnom standardu, platama, penzijama i socijalnim davanjima.

„Ja ne kažem da su sve političke odluke za vrijeme našeg mandata biće dobre ali u protekle dvije i po godine donijet je sijaset loših političkih odluka“, kazao je Živković.

On je pojasnio da je postavljen za v.d. predsjednika stranke i fokus je isključivo na izbore 11. juna i organizaciju partije.

„Siguran sam da ćemo koncipirati jedan superioran program za parlamentarne izbore“, saopštio je Živković.

Nije želio da govori detaljnije o mogućim predizbornim koalicijama, mada je naglasio da razgovaraju u već standardnoj koaliciji.

„Šta će se desiti nakon izbora, možemo samo da prejudiciramo, mislim da je to suvišno. Saradnja je moguća samo sa onim subjektima koji baštine vrijednosti koje smo mi trasirali“, kazao je Živković.

Govoreći o mogućoj saradnji sa DF-om, on je rekao da „prvo oni sebe moraju da promijene“, tvrdeći da su već izjavili da su za zajedničku državu i izlazak države iz NATO-a. Platforme DPS-a i DF-a, kazao je, ne mogu se spojiti pri sadašnjem stanju.

Govoreći o odnosu sa Đukanovićem, on je naglasio da je Đukanović 25 godina vodio partiju i da sa njim ima odličnu komunikaciju.

„Đukanović da je htio da vodi DPS on bi ostao na čelu stranke“, rekao je Živković, ističući da ima i imaće komunikaciju sa njim, te da je to prednost na političkoj sceni.

On je negirao da postoje podjele i fragmentacije u DPS-u, napominjući da „koliko je to tačno pokazalo je vrijeme iza nas“.

„I nema promjena u smislu toga da nas članstvo napušta“, rekao je Živković.

On je ponovio da vjeruje da će DPS ostati najjači politički subjekt na našoj političkoj sceni.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA