(VIDEO)Živković: Nijesu ispunjeni svi uslovi, DPS ne može učestvovati u popisu

Nijesu ispunjeni svi uslovi iz Sporazuma o popisu i DPS ne može učestvovati u ovako organizovanom popisu, kazao je na konferenciji za medije v.d. predsjednika Demokratska partija socijalista Crne Gore Danijel Živković.

„Na sastanku sa premijerom smo tražili odlaganje od nekoliko dana kako bi se riješilo nekoliko stvari – da se kompletira broj popisivača, da se obezbijedi paritet… Takođe, do danas nemamo specifikaciju softverskog rješenja“, naveo je on.

Rekao je da DPS ukazuje od septembra kako je prethodna vlada pripremala popis i „popisnu prevaru“.

„Na kraju smo došli do toga da nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti, ali da ipak nijesu ispunjeni“.

Živković je kazao da nisu naišli na razumijevanje od premijera Milojka Spajića, te ocijenio kako je očigledno da je početak popisa zakazan za 30. novembar na insistiranje predsjednika Skupštine i jednog od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Andrije Mandića.

„Ne znamo da li je to po nalogu Beograda, ali očigledno je ucjena Mandića veća od dogovora sa opozicijom“, poručio je v.d. predsjednik DPS-a.

„Ako ne dođe do ispunjavanja uslova, obesmislićemo ovaj proces i nećemo učestvovati u popisu“, poručio je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da nijesu sporili mogućnost produžetka popisa koju je najavio Monstat.

Živković je kazao da Spajić na sastanku nije pominjao povećanje troškova koje bi izazvalo odlaganje popisa na nekoliko dana.

„Jasno je da Andrija Mandić vodi glavnu riječ u Crnoj Gori“, ocijenio je on, rekavši da je DPS-u bio cilj „da izgradimo povjerenje“.

Premijer Milojko Spajić održao je juče sastanak sa prestavnicima opozicije. Nije bilo izjava, a nekoliko sati po završetku sastanka, Spajić se obratio saopštenjem za javnost i istakao da su svi zahtjevi opozicije ispoštovani, i da popis počinje 30. novembra.

On je kazao da su, kao što je navedeno Sporazumom, proširene popisne komisije i više od onoga što je traženo, ponovljen Javni poziv za instruktore i popisivače koje su proširene komisije odabrale prema paritetu.

Prema riječima Spajića, zakonski je regulisano pitanje provjere unosa podataka softverom i to u skladu sa Sporazumom.

foto:fb DPS-screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents