Živković: Naš cilj nije da se popis ne sprovede; Šehović: Nije bitan datum, nego ambijent i kontrolni mehanizmi

Cilj opozicionih partija nije da se popis ne sprovede, već da se odvija s verifikovanom metodologijom.

To je nakon sastanka sa premijerom Milojkom Spajćem kazao v. d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik te stranke Danijel Živković.

„Danas nismo pričali o rokovima, nego o našim stavovima. Cilj DPS-a je da se popis odvija s verifikovanom metodologijom, u uslovima kontrole procesa. Cilj je da se dobiju relevantni podaci. To smo saopštili Spajiću. Rekli smo sa naš cilj nije da se popis ne sprovede. Ponovili smo naše zahtjeve“, rekao je Živković novinariuma nakon sastanka.

Naveo je i da ne bi pričao o tome može li se sve riješiti u roku od mjesec dana.

„Cilj je da dođemo do tačnih i relevantnih rezultata. Cijenim da postoji spremnost premijera da se otvori dijalog, a sad ne mogu da kažem da li može doći do ispunjavanja svih zahtjeva. Želimo kompromisom da dođemo do rješenja“, rekao je Živković.

V.d. predsjednika DPS-a je naveo ida ne ,ože na osnovu jednog razgovra reći da je optimista.

„Tek kad dobijemo odgovor da su spremni da razgovaraju o našim uslovima, onda možemo govoriti da li ćemo biti optimisti“, naveo je Živković.

Lider Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović kazao je da je sastanak bio „koristan“.

„Upoznali smo premijera zbog čega smo zabrinuti. Istakli smo gospodinu Spajiću da smo zabrinuti za cijeli proces. Imamo pravo da sumnjamo da je proces pripremljen da se, kroz zloupotrebu podataka, ostvaruju neke političke ambicije koje su štetne za Crnu Goru. Iskoristićemo sva zakonska sredstva da spriječimo zloupotrebe. Ali smo spremni da se dogovaramo oko ovog procesa da ne bi bilo zloupotreba. Nemam ništa protiv popisa, ali imamo protiv nečije političke agende“, kazao je Šehović.

Dodao je i da žele da imaju maksimalno povjerenje u popisivače.

„Da imamo mehanizme kontrole na nivou popisnih komisija, da imamo softversko rješenje za dodatnu kontrolu… Tražimo uslove koje je opozicija imala 2011. Stekli smo utisak da je premijer razumio našu argumentaciju. Vjerujem da će biti dovoljno razuma da se postigne kompromis. Ne bismo robovali datumima. Kad ambijent bude takav da popis možemo održati reći ćemo – da. Do tada, bićemo u bojkotu. Ovdje nije bitan datum, nego ambijent i kontrolni mehanizmi. Kad se oko toga dogovorimo, opozicija će iskazati interes za učešće u popisu. Do tada ćemo biti u bojkotu“, rekao je Šehović.

Sastanak Spajića sa predstavnicima opozicionih partija je počeo oko 16 časova i trajao je do oko 17.50.

Sastanku su prisustvovali v. d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik te stranke Danijel Živković i Nikola Janović, lider i poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović i Boris Mugoša, te predsjednik i potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović i Damir Gutić.

Spajićeva Vlada juče je donijela uredbu kojom je odgodila popis stanovništva za period od 30. novembra do 15. decembra.

Prvobitno je bilo planirano da se popis održi od 1. do 15. novembra.

Dio opozicije zahtijevao je odgađanje popisa tvrdeći da trenutno nema uslova za njegovo sprovođenje, a dio njih je najavljivao i bojkot.

Foto: Dnevno.me

NIKŠIĆ PROGNOZA