Živković: Kandidovaću se za predsjednika partije, u DPS-u različita mišljenja

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković saopštio je da će se kandidovati za predsjednika te stranke. 

„Crna Gora se nalazi pred ozbiljnim izazovima, a naravno ti izazovi se odnose i na DPS. Prihvatajući takvu vrstu odgovornosti i povjerenja koje su mi ukazali partijski organi, vjerujem da bi svako odstupanje sa tih pozicija značilo potpunu neodgovornost i izbjegavanje izazova koji je veoma složen i kompleksan, koji se nalazi pred našom partijom ili pred ukupnim crnogorskim društvom. Zbog toga ću podnijeti kandidaturu za predsjednika DPS na narednim neposrednim izborima“, rekao je on gostujući u emisiji „Argumenti“ na Televiziji Crne Gore.

Živković je istakao da, dok se ne ispuni svaki uslov u vezi popisa, DPS neće učestvovati u procesu.

„Popis je nemoguće spovesti bez ispunjenja uslova, nije jednostavno bilo za mjesec obezbijediti dovoljan broj popisivača, a kamoli za sedmicu animirati instruktore i dodatne popisivače“, rekao je on.

V.d. predsjednika DPS-a je dodao i da su u susret održavanju popisa izrazili sumnju u regularnost istog i ocijenio da se priprema u odsustvu bilo kakve kontrole.

„Bez transparentnog vođenja se dešava da Vlada Dritana Abazovića sprema prevaru na popisu, odnosno da kroz takvo sprovođenje dođe do zloupotreba informacija koje se prikupljaju. Naše sumnje su se obistinile i odgađanje popisa se nije desilo slučajno“, rekao je Živković.

Vladu Dritana Abazovića je optužio da je ušla u zloupotrebu čitavog procesa.

„Da je to tako potvrdila je vlada izabrana 31. oktobra i pokazala interesovanje da dođe do odlaganja popisa za mjesec dana. Pokazalo se tačnim da Monstat nije obavio nadležnosti koje su im zakonom propisane, uključujući broj popisivača, pa smo zbog toga tražili da se popis odgodi“, kazao je on u „Argumentima“. 

Podsjetio je da je opozicija imala nekoliko razgovora sa premijerom i njegovim timom, kao i predstavnicima Monstata. Kontrola, kako je kazao, podrazumijeva da se u popisne komisije dodaju dva predstavnika iz opozicije uz jednog iz vijeća nacionalnih zajednica

Predlagali su, dodao je, i softver koji bi podrazumijevao kontrolu podataka, za čiju izradu, kako je ocijenio, ne bi trebalo mnogo vremena.

„Mislimo da nije realno za ovih 15 dana obezbijediti sporvođenje uslova, i sve dok se ne ispune, mi nećemo biti učesnici takvog procesa. Nije nam ni razumljivo da neko hitri da pripremi taj proces tako brzo, osim političkih kalkulacija. Bitno je da imamo povjerenje u proces, a bez kontrole ne mogu se dobiti tačni i relevantni podaci“, ocijenio je Živković.

Foto: Printscreen RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA