Živković: Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kaže da nekadašnji predsjednik te partije i bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja i poziva tužilaštvo da ako ima bilo šta inkriminišuće protiv njega pokrene istragu ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

Živković je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti ponovio i da DPS glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimira Novovića smatra „selektivnim skaj tužiocem“ i da za njega nema krivičnih djela nakon 30. avgusta 2020. godine.

„Gospodin Đukanović nema od čega da zebe. Ja ne vjerujem da tamo ima bilo šta inkriminišuće u njegovom slučaju. Znate zašto? Zato što sam slušao njegov intervju gdje je kazao, 30 godina se bavio politikom i ozbiljnim poslovima u državi. Prvog dana kada je počeo da obavlja taj posao, do posljednjeg dana kada je obavljao psolove u politici i samim tim u državi, kako je kazao, strogo je vodio računa da će doći dan kada će neko preipsitivati odgovornost za ono što je uradio u prethodnom vremenskom periodu“, rekao je Živković.

On je dodao da je osnovna teza prethodnih decenija bila „treba uhapsiti Mila Đukanovića“.

„To je bila osnovna teza. Milo Đukanović će nakon izbornog poraza izvesti tenkove da brani izbornu volju građana. To je bila prva teza. Šta je od toga ostalo? Predaja i mirna tranzicija vlasti. Druga teza je bila – Milo Đukanović če avionom da pobjegne za Dubai. Ajde da budemo konkretni i jasni. Ako ima nešto inkriminišuće po pitanju Đukanovića u tužilaštvu, neka se otvori istraga. Nema potrebe da to mistifikujemo. Ako postoji potreba da se preispita, da li ima odgovornosti Đukanovića u određenim slučajevima, neka se preispita, ako ima elemenata za optužnicu, neka se optužnica podigne, ali ako nema elemenata krivične odgovornosti onda dajte da na to stavimo tačku i da se to završi“, kazao je Živković.

22:25 Živković je rekao da predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić kaže da ovo ne treba da bude građansko društvo nego društvo naroda.

„Da etnofederalizuje Crnu Goru. Da pretvori u male SAO opštine, akao što se danas dešava u Pljevljima, kao što se dešava u nekim drugim opštinama, gdje treba napraviti zabran koji je samo teritorijalno u Crno Gori, a suštinski ne pripada Crnoj Gori“, rekao je Živković.

22:12 Na pitanje ukoliko dođe do suspenzije podrške Vladi Milojka Spajića, hoće li im DPS biti spas, Živković je rekao da nema kalkulacija.

„Idemo na izbore. Mi smo tu priču ispričali. Ispričali smo priču i sa Vladom Dritana Abazovića. Nema brzog povratka na vlast. Povratak na vlast se desi onog momenta kada vratite povjerenje birača. Mi ćemo to povjerenje birača vratiti što pokazuju lokalni izbori u Budvi i Andrijevici. Počeo je proces povratka povjerenja biračke javnosti u politiku DPS, sviđalo se to nekome ili ne“, poručio je Živković.

22:12 Živković je kazao da Pokret Evropa sad (PES) nije na političkoj platformi DPS.

22:03 Živković je kazao da treba reformisati bezbjednosni sektor počev od Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) pa nadalje.

Kazao je i da treba uraditi sve da se do kraja utvrdi kako postaviti zdrave osnove obrazovnog sistema.

„Treba da odgovorimo i na pitanje zašto imamo ovakav zdravstveni istem koji je ruiniran, potpuno uništen, pogledajmo kakve su liste čekanja“, rekao je predsjednik DPS.

21:54 Živković je rekao da na jednoj strani imamo državotvorne partije među kojima je najjača DPS i koje se nalaze u opoziciji i one se bore za građansko društvo, a da su na drugoj strani partije koje su u koaliciji a partije su nacionalizma i populizma.

21:37 Živković je kazao da se informacije koje postoje u Specijalnom policijskom odjeljenju i Specijalnom tužilaštvu – odlivaju na sve strane.

„Tamo je opšta pomama zbog posljednjeg slučaja koji se desio vezano za otkrivanje šverca cigareta koje je izašlo na portalu Libertas pres. Glavni specijalni tužilac i drugi specijalni tužioci koji se bave ovim slučajem su u ozbiljnom problemu zbog onog što postoji u tom materijalu“, rekao je Živković.

21:29 „Gospodin Đukanović nema od čega da zebe. Ja ne vjerujem da tamo ima bilo šta inkriminišuće u njegovom slučaju. Znate zašto? Zato što sam slušao njegov intervju gdje je kazao, 30 godina se bavio politikom i ozbiljnim poslovima u državi. Prvog dana kada je počeo da obavlja taj posao, do posljednjeg dana kada je obavljao psolove u politici i samim tim u državi, kako je kazao, strogo je vodio računa da će doći dan kada će neko preipsitivati odgovornost za ono što je uradio u prethodnom vremenskom periodu“, rekao je Živković.

On je dodao da je osnovna teza prethodnih decenija bila „treba uhapsiti Mila Đukanovića“.

„To je bila osnovna teza. Milo Đukanović će nakon izbornog poraza izvesti tenkove da brani izbornu volju građana. To je bila prva teza. Šta je od toga ostalo? Predaja i mirna tranzicija vlasti. Druga teza je bila – Milo Đukanović će avionom da pobjegne za Dubai. Ajde da budemo konkretni i jasni. Ako ima nešto inkriminišuće po pitanju Đukanovića u tužilaštvu, neka se otvori istraga. Nema potrebe da to mistifikujemo. Ako postoji potreba da se preispita, da li ima odgovornosti Đukanovića u određenim slučajevima, neka se preispita, ako ima elemenata za optužnicu, neka se optužnica podigne, ali ako nema elemenata krivične odgovornosti, onda dajte da na to stavimo tačku i da se to završi“, kazao je Živković.

21:07 Živković je rekao da glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimira Novovića nazivaju „selektivnim skaj tužiocem“.

„Poslije 30. avgusta za tužioca se nije desilo nijedno krivično djelo. Pogledajte  npr. od Pljevalja, šta je sa Rudnikom uglja, sa manjkavim ili fiktivnim milionskim ugovorima oko prodaje uglja po povoljnim uslovima Elektroprivredi Srbije, a gdje su građani Pljevalja zakinuti i morali da kupuju taj isti ugalj po mnogostruko većim cijenama“, rekao je Živković.

On je pitao šta je je sa situacijom oko Elektroprivrede Crne Gore i kupovinom Željezare od državnog novca za 20 miliona.

„Šta je sa kupovinom trajekta Trideseti avgust koji je navodno u Hrvatskoj koštao 80.000, a kupljen je od Crne Gore za pola miliona? Šta je sa putem Meljine-Petijevići koji je kao informacija poslat od Vlade Crne Gore tužilaštvu, a već godinu ili dvije nemamo odgovor? Šta je sa duplim negativnim revizorskim izvještajem koje je Državan revizorska institucija poslala za CEDIS, Elektroprivredu, Rudnik uglja? Šta je sa Vesnom Bratić koja je napravila štetu državnom budžetu od stotina hiljada eura zbog nezakonite smjene preko 200 direktora u jednom danu, sa ciljem da se politički ili na drugi način revanšira tim ljudima…?“, rekao je Živković.

21:02 Živković je rekao da je kreiran ambijent političkog progona gdje treba nacrtati metu svakom pojedincu iz prethodnog sistema, utamničiti ga, staviti mu lisice na ruke, čekati da istekne neki vremenski period, sa ili bez optužnice, i dugotrajno mrcvareći u sudskim procesima obezbijediti medijsku platformu za širenje priče kako su bujali kriminal i korupcija.

20:47 Živković je rekao da su tri stvari koje treba napomenuti vezano za greške DPS u prethodnom vremenskom periodu.

„Prvo u ekonomsko-socijalnom dijelu. Bavili smo se razvojem Crne Gore, projektima, investicijama, posvetili smo pažnju razvojnom elementu dok nismo posvetili dovoljno pažnje životnom standardu građana. Pokušali smo da idemo na realno održiv ekonomski rast, kreiranje kvalitetnog investicionog ambijenta, realne ekonomske održivosti i na taj način pokušali da dođemo do boljeg životnog standarda. Mogli smo u tom dijelu više da uradimo i vjerujem da je jedna od politika zbog kojih nismo dobili povjerenje građana 30. avgusta bila ta“, kazao je Živković.

On je rekao da se druga greška odnosi na pitanje nedovoljne komunikacije sa građanima, biračima.

„U nekom momentu smo pomislili da smo jači od sudbine, da će biti dovoljno to što smo samo na pozicijama vlasti, da nema komunikacije sa biračima i gvrađanima o njihovim realnim problemima, o kvalitetu njihovo života. Ispustili smo tradicionalan, dobar partijski, politički rad koji je krasio DPS. Treća stvar koja je uticala na gubitak povjerenja je opšti osjećaj ili percepcija građana o nedostatku pravde. Da nije dovoljno rađeno na izgradnji pravne države“, poručio je Živković.

20:43 Predsjednik DPS je rekao da ne vjeruje današnjim institucijama.

„Posebno ne vjerujem selektivnom tužilaštvu, koje na današnji dan na ovaj način kako postupa, pokušava da se obračunava sa prethodim sistemom, sa svim onim što je bilo prije 30. avgusta 2020. godine, a ne smatra da ima bilo kakvog krivičnog djela nakon 30. avgusta 2020. godine“, rekao je Živković.

20:39 Živković je kazao da su bivši ministri Petar Ivanović i Branimir Gvozdenović uspješno radili svoj posao.

„Ja se nikada nikoga nisam odrekao“, rekao je Živković.

20:35 Živković je rekao da smišljanje teze da se Đukanović pita u DPS je smišljanje u centrima koji se nalaze u i van Crne Gore, sa ciljem da je DPS subjekt koji će uvijek biti pod kontrolom bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.

„Zlonamjerno se to namjerno tumači samo iz razloga, da DPS navodno neće imati koalicioni kapacitet i da nikada neće moći da dođe na pozicije vlasti“, rekao je Živković. 

20:29 Živković je kazao da dok je stasavao u DPS nije blagonaklono gledao na određene politike i da je govorio sve afirmativno o unutarstranačkom, partijskom uređenju.

„Komentarisao sam i pojave, ljude politiku. Nikada me niko zbog toga što sam kazao na partijskom sastanku nije proglasio ni za neprijatelja ni za izdajnika. Jer da jeset zar mislite da bih dobio priliku da budem predsjednik DPS“, rekao je Živković.

On je kazao da bivši premijer i bivši zamjenik predsjednika Duško Marković ima pravo na svoj stav i sud onog što se dešava u DPS.

20:19 Živković jke kazao da se danas odluke u DPS donose u okviru partijskih organa koji čini legitimisano novo partijsko rukovodstvo.

„Sad da dovedete Svetog Petra Cetinjskog da sjedne u fotelju predsjednika DPS, narativ bi bio da Đukanović iz sjenke upravlja procesima u DPS“, rekao je Živković.

On je kazao da  bivši predsjednik DPS Milo Đukanović ne bi podnio ostavku da je želio da vodi tu partiju i da nikada ne bi nastupao iz drugog plana.

19:55 Živković je kazao da su odnosi DPS i Vijesti bili oscilatorni, komplikovani u prethodnom vremenskom periodu.

„Stav DPS po pitanju odnosa prema vašoj medijskoj kući, tj. Vijestima je podrazumijevao bojkot učešća u emisijama, odnosno na TV Vijesti iz nekoliko razloga. Procjenjivali smo da vaša medijska kuća, odnosno koncern Vijesti pristrasno, neobjektivno saopštava činjenice na račun DPS, pominje nas više puta u negativnom kontekstu. To je pravo vaše medijske kuće, uređivačke politike, vi ste privatni medij, sa tim nikada nismo imali problem, ni sa onim što vi iznosite kao stav. Ali je mjera našeg odnosa prema Vijestima i vašoj uređivačkoj politici, bila takva da smo bojkotovali učešće i rad na Vijestima“, kazao je Živković.

On je kazao da učešće u ovoj emisiji ne podrazumijeva prekid bojkota Televizije Vijesti.

On je rekao da je odluka da se pojavi u emisiji donešena tako što su procijenili da postoji mnogo tema o kojima javnost ima pravo da zna.

Poručio je da su se Vijesti trudile da nanesu političku štetu DPS kroz oristrasno i neobjektivno saopštavanje.

On je kazao da je u pretgodnih desetak godina, u Vijestima bilo preko 21.000 negativnih tekstova na račun DPS i bivšeg predsjednika te partije Mila Đukanovića.

Živković je naveo da Đukanović nije konsultovan prilikom donošenja odluke o nastupu na TV Vijesti.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA