Zirojević: Ukidanje prinudne uprave u Šavniku osnov za početak dijaloga

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) odazvaće se pozivu na dijalog po pitanju opštine Šavnik, iako smatraju da način na koji parlamentarna većina pokušava da „riješi“ aktuelnu situaciju nije adekvatan, kazao je za „Dan“ poslanik Nikola Zirojević iz SD-a.

Zirojević smatra da šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić, nema kapaciteta da riješi ovaj problem i da je dijalog u okviru Odbora mogao pokrenuti i ranije, da je bilo volje za to.

– Nažalost, ne mogu reći da od dijaloga organizovanog na ovaj način ima nekih očekivanja. Podsjetiću da smo na drugoj sjednici Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu postigli opšti konsenzus da se zakaže tematska sjednica Odbora na kojoj će se razgovarati o Šavniku i da se pozovu svi relevantni činioci, uključujući i predstavnike Državne izborne komisije (DIK), Opštinske izborne komisije (OIK), lokalne samouprave pa i opozicije na lokalnom nivou. Bilo je razgovora da se poziv uputi i Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima jer su oni odlučivali po prijavama vezanih za ometanje izbornog procesa i tu je postojalo određeno nezadovoljstvo njihovim radom. Postojala je opšta saglasnost ali se nije desilo ništa, a kolega Čarapić nije našao zashodno da inicira tu tematsku sjedicu. Iz tog razloga ne vidim da on ima kapaciteta da bude neko ko bi trebao da predvodi rješavanje ovog problema – kaže Zirojević.

Smatra da osnov za početak dijaloga treba da bude povlačenje Odluke o uvođenju prinudne uprave u Šavniku koja ima „vrlo spornu pravnu argumentaciju“, a iznenađen je bio i odgovorom Vlade, koja je „dodatno zakomplikovala situaciju“.

– Pitanje Šavnika nije pitanje kvaliteta zakona, već je isključivo pitanje sprovođenja zakona s obzirom da smo po istom zakonu po kojem smo sprovodili izbore u Šavniku, sproveli izbore i u glavnom gradu, Baru, Bijelom Polju, Plavu, Rožajama i značajnom broju lokalnih samouprava u istom danu. Jedino je Šavnik bio problematičan a vrlo dobro znamo zašto i svima nam je jasno da je situacija u Šavniku, opštini koja ima ispod 2 000 birača, posljedica nemogućnosti i nedostatka želje i volje tadašnje izvršne vlasti da omogući adekvatno sporvođenje izbornog procesa – ističe Zirojević.

Ukoliko dijalog ne prođe dobro, Zirojević kaže da će na partijskim organima donijeti odluku da li će ostati u Odboru za izbornu reformu ili ne.

– Svakako jeste jedna od opcija da napustimo rad Odbora, ali dok se partijski organi zvanično ne odrede prema ovom pitanju, ne bi bilo odgovorno sa moje strane da govorim šta će biti partijski stav Socijaldemokrata – zaključuje Zirojević.

I Demokrate govore o nestabilnosti

Smatra da je najbolju ocjenu o stabilnosti Vlade i parlamentarne većine dao ministar odbrane Dragan Krapović kada je premijeru Milojku Spajiću poručio da mu Vlada nije stabilna.

Kao dodatni primjer navodi i tužbu ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića protiv Vlade zbog odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

– To govori da u Vladi vlada opšti haos, a imamo i konstantne pokušaje ponižavanja parlamenta od strane predsjednika Vlade, očigledno nesvjesnog da kada kaže da parlament ne radi ništa tu misli i na 21 poslanika svoje partije, s obzirom da tu imamo najveći broj poslanika koji se nikada nisu javili za riječ i čija su izlaganja od početka mandata trajala 5-10 minuta – naveo je Zirojević.

Suprotstavljeni stavovi

Da iz redova parlamentarne većine sve češće stižu suprotni stavovi pokazuje i pritisak koalicije „Za budućnost Crne Gore“ da se što skoriji rekonstruiše vlada, dok premijer i PES to pokušavaju da odgode, kaže Zirojević.

– Kranje je vrijeme da se politički subjekti parlamentarne većine odrede da li su za evropski put Crne Gore, da li su za Crnu Goru koja će biti kredibilna članica NATO-a, ili Crnu Goru koja će njegovati dobre odnose sa svim susjedima, a brojne su teme sa razlikama u mišljenju. Crnoj Gori je dosta vlada i parlamentarnih većina koje nisu zasnovane na nekom ideološkom pravcu, već na borbi za vlast i fotelje – naveo je Zirojević.

Foto: SD

NIKŠIĆ PROGNOZA