Zirojević: Tražićemo novi sastav, već duže Odbor ne funkcioniše

O sveobuhvatnoj izbornoj reformi i promjenama koje donosi najčešće se govori uoči izbora. Da vlast i opozicija imaju mnogo posla, a da se malo radi, svjesni su članovi Odbora za izbornu reformu. Nakon što je Bošnjačka stranka postala dio većine, opozicija u tom skupštinskom tijelu ima člana manje. Promjena snaga u tom Odboru, prema riječima CDT-a, zahtijeva izmjene kako bi opozicija i vlast imale podjednak broj članova. Iz SD-a najavljuju da će inicirati restrukturiranje Odbora, što iz Demokrtaske Crne Gore podržavaju.

Trenutno u Odboru za izbornu reformu stranke vladajuće većine imaju člana više. To problematizuju u Centru za demokratsku tranziciju, jer kažu, na taj način Odbor ne postoji.

„Nije sastavljen na način propisan, a to je da radi na principu pariteta. Manje bitno da su članice Odbora prešle u Vladu, a puno veći je da se promijenila kompozicija vlasti. Bošnjačka stranka je, kad je Odbor formiran, bila dio opozicije, sada je dio vlasti. Dakle, nama treba nova odluka, novi sastav odbora da bi nešto moglo na njemu da se radi i odlučuje“, smatra Milica Kovačević iz CDT-a.

Novi sastav Odbora, tražiće opozicija.

„Da opozicione partije imaju sedam predstavnika, da partije vlasti imaju sedam predstavnika, kako će sada oni ta mjesta rasporediti između sebe na njima je da se dogovore. ono što nas kao opoziciji pripada mi ćemo zahtjevati i zaista se nadam da će odluka o osnivanju odbora biti ispuštovana i da ćemo se rukovoditi njome“, kaže Nikola Zirojević iz SD-a.

Da nove okolnosti zahtijevaju nove odluke, smatraju i u Demokratskoj Crnoj Gori.

„Prema sadašnoj odluci svaki poslanički klub ima predstavnika, dakle, onaj poslanički klub koji ima dva ili više predstavnika ima pravo da ustupi drugom poslaničkom klubu, tako da, uglavnom, ono što je srž same odluke o formiranju jeste ta paritetna osnova koju treba poštovati. Dakle i to je negdje temelj rada Odbora“, kaže Nikola Rovčanin iz Demokratske Crne Gore.

Trenutno, u Odboru dva člana imaju PES, Za budućnost CG i DPS, dok ostale partije imaju po jednog predstavnika.

Pitanje je samo ko će biti spreman da ustupi svoje mjesto BS, a ko će iz opozicije dobiti člana više. No, od preraspodjele pozicija, mnogo je važnije da Odbor profunkcioniše.

„Jer mi već duži vremenski period nismo imali niti jedan sastanak Odbora, niti jednu sjednicu. U već duži vremenski period se ne pomičemo sa mrtve tačke“, kaže Zirojević.

Rovčanin dodaje da su imali vanredna zasijedanja, i da se nada da kada počne redovno zasijedanje da će i dinamika odbora krenuti sa radom.

A do tada će se završiti i izbori u Podgorici, koji su zaokupirali pažnju svih partija, pa će na red možda doći i izborna reforma.

Foto: Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA