Zirojević: Građanska Crna Gora odbranila sebe, demografski rezultati zabrinjavaju

Objavljeni rezultati popisa stanovništva pokazali su, prije svega, da je građanska Crna Gora odbranila samu sebe i da nikakav pritisak, nikakve kampanje, nikakvi uticaji sa strane ne mogu obrisati ono što je suštinska karakteristika crnogorskog društva – njegovanje raznolikosti, kazao je poslanik SD i funkcioner Evropskog saveza Nikola Zirojević.

„Bez obzira na činjenicu da se u prethodne četiri godine na svaki način pokušava izvršiti etnički inženjering u Crnoj Gori, bez obzira što brojni centri moći unutar i van Crne Gore pokušavaju smanjiti broj nacionalnih Crnogoraca i onih koji govore crnogorskim jezikom, taj naum im nije uspio“, naglasio je Zirojević. 

Poslata je, kaže Zirojević, jaka poruka da je crnogorsko društvo prije svega građansko, ali i da je crnogorski nacionalni identitet otporan na sve pokušaje urušavanja.

„S druge strane, suštinski mnogo važniji podaci moraju aktivirati ozbiljan alarm i zabrinuti sve nas, bez obzira na to kako se nacionalno, vjerski ili politički osjećali. Čak 9 crnogorskih opština je u dubokoj demografskoj starosti. Ovim podatkom se svi zajedno moramo ozbiljno pozabaviti kako bismo spriječili da jedan dio Crne Gore u vremenu koje je pred nama opusti“, zaključuje on. 

foto: SD

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA