Zirojević: BS ignorisanjem prijave protiv Mandića dobila predulaznicu za Vladu

Bošnjačka stranka (BS) je odbijanjem poziva da potpiše krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Andrije Mandića zbog isticanja trobojke u njegovom kabinetu dobila predulaznicu za reformisanu Vladu Milojka Spajića, ocijenio je za Pobjedu poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

Predstavnici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative i Demokratske unije Albanaca su 16. februara podnijeli krivičnu prijavu protiv Mandića zbog sumnje da je, isticanjem narodne zastave Srbije, zloupotrijebio službeni položaj.

Poziv da se pridruže ovoj inicijativi upućen je i Bošnjačkoj stranci, ali su iz te partije odbili da to učine, ne iznoseći javno razloge za tu odluku.

TAKTIZIRANJE

Zirojević za Pobjedu kaže da je u startu odluka BS-a bila iznenađujuća, ali da su se stvari iskristalisale nakon izjave premijera Milojka Spajića da je ta partija dobrodošla u Vladu i da je vidi kao partnera uključenog u sve poluge odlučivanja.

Sporazumom aktuelne parlamentarne većine dogovorena je rekonstrukcija kojom je predviđeno da mjesta u Vladi uskoro dobiju Demokratska narodna partija Milana Kneževića i Nova srpska demokratija Andrije Mandića, ali Spajić je ostavio „otvorena vrata“ i za druge političke subjekte, a prije svih potencira BS.

– Odluka Bošnjačke stranke, prije nego smo podnijeli krivičnu prijavu, za nas je bila iznenađujuća s obzirom na to da se radi o našim tradicionalnim partnerima i političkom subjektu koji je oštro kritikovao unošenje trobojke u kabinet predsjednika Skupštine. U potpunosti smo očekivali da će Bošnjačka stranka bez puno razmišljanja, preglasavanja, vijećanja potpisati krivičnu prijavu koju smo podnijeli protiv predsjednika Skupštine. Međutim, to se nije desilo i vrlo brzo je postalo jasno zašto je to tako – rekao je Zirojević za naš list.

On konstatuje da se svakodnevno plasiraju priče o pregovorima i razgovorima i da je Bošnjačka stranka zainteresovana za ulazak u Vladu, ali da se sve dešava iza očiju javnosti.

INTERESANTAN RASPLET

– Međutim, vrlo brzo smo imali i pozitivan signal premijera Milojka Spajića kada se govori o ulasku BS u vlast. Zatim se desila, nikad brža, reakcija iz BS-a gdje su i oni ocijenili ohrabrujućim Spajićev stav i izrazili spremnost da uđu u Vladu sa istim onim Andrijom Mandićem za kojeg su godinama unazad i u prethodne tri godine iznosili stavove kakve su iznosili, sa istim onim ljudima koji ne priznaju postojanje genocida u Srebrenici, koji veličaju ratne zločince i od kojih sad neki govore da su Bošnjaci nepostojeći narod. Mada, imajući u vidu izjave iz perioda ulaska u tzv. manjinsku Vladu da Srebrenica ne treba da nam bude kamen spoticanja, ovo u neku ruku i ne iznenađuje – naglašava Zirojević.

Kako kaže, biće interesantno gledati rasplet događaja na političkoj sceni u Crnoj Gori.

– Izgleda da je nepotpisivanje krivične prijave protiv Mandića od strane BS-a na neki način bila predulaznica za proširenu, reformisanu Vladu Milojka Spajića. Vidimo i da su tom idejom oduševljeni i u Novoj srpskoj demokratiji i DNP-u. Oni pozitivno gledaju na to, samo ostaje da vidimo da li će Demokrate na kraju prelomiti i da li će podržati ulazak Bošnjačke stranke u Vladu ili će ostati pri stavu da njima nije mjesto u izvršnoj vlasti s obzirom na to da nijesu potpisnici sporazuma – zaključio je Zirojević.

Ibrahimović pozivao na poštovanje zakona

Zirojević je podsjetio da je predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović, tokom rasprave na plenumu početkom ove godine, konstatovao da je predsjednik Skupštine Andrija Mandić prekršio zakon isticanjem zastave druge države u kabinetu.

Ibrahimović je tada kazao da trobojci nije mjesto u Skupštini i pozvao Mandića na poštovanje zakona.

– Koliko ste danas pomogli evropskoj priči Crne Gore i pomirenju kada ste zaćutali o isticanju ove zastave? Nemojmo da zastave dijele građane – poručio je Ibrahimović 20. januara iz poslaničke plupe parlamentarnoj većini.

foto:Mara Babović-Pobjeda/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA