Zenović: Sastankom pokazuju homogenost i snagu PES-a

Politički analitičar Predrag Zenović ocijenio je da je jučerašnji sastanak predsjednika države Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića jedan vid pokazivanja homogenosti i snage Pokreta „Evropa sad“ (PES).

Zenović ukazuje da su potonje neizvjesnosti i eventualne nesuglasice stavile sumnju na kompaktnost PES-a, koji je, kako kaže, okosnica buduće vlade.

„Mislim da činjenica da se sad već govori o vladi minimalne većine, postoje dvije strategije i vizije – jedna je predsjednikova, a druga koju zastupa mandatar. Do nekog dogovora će vjerovatno doći i ne mislim da je to pretjerano zahtjevno. Dijeli se isti ‘kolač’, ali na manje konstituenata i vjerujem da će tu političke partije pokazati i veću zainteresovanost nego u većoj koaliciji“, rekao je Zenović za Radio Crne Gore.

Smatra da će motivacija partija biti veća, ali da je pitanje koliko će takva vlada trajati.

„Nemam dilemu da je to vlada koja će imati veći problem sa stabilnošću, i sa jednom determinisanošću… Potrebno je da postoji jedna većina koja bi ciljeve vlade mogla da ostvari sa većom jačinom i legitimitetom“, ocjenjuje sagovornik Radija Crne Gore.

Milatović i Spajić sinoć su održali neformalni sastanak. Jedan od ciljeva susreta je, kako saznaje TVCG, ubrzavanje procesa formiranja vlade, a sastanku bi trebalo da prisustvuju i neki članovi predsjedništva PES-a.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA