Zenović: Cilj je da do kraja godine zatvorimo što veći broj poglavlja

Na putu Crne Gore ka Evropskoj Uniji nakon dobijenog pozitivnog IBAR-a tek slijedi analiza završnih mjerila. Dok iz Vlade vjeruju da će ostvariti cilj da Crna Gora bude punopravna članica Evropske zajednice 2028., iz civilnog sektora smatraju da je to ambiciozan zadatak za Vladu koja je, kako kažu, previše podijeljena različitim partikularnim interesima.

Pozitivan IBAR osim što znači otključavanje procesa evropskih integracija, govori i da je Crna Gora u oblasti vladavine prava dosegla određeni nivo, ocijenio je za Gradsku Predrag Zenović glavni pregovarač Crne Gore sa EU. Sljedeći koraci su, dodaje, analiza i stanje u završnim mjerilima u svih 29 oblasti.

,,Cilj je da do kraja ove godine zatvorimo što veći broj poglavlja što je moguće, dakle, imamo internu spremnost kroz određena tri poglavlja, da ćemo raditi da ostvarimo tu internu spremnost i da zatvorimo još nekoliko poglavlja do kraja ove godine, određeni broj do polovine sljedeće. Dakle, da već u jednom periodu od 9 do 12 mjeseci ispred nas zatvorimo kritičnu masu poglavlja i ostvarimo ono što je Vlada zacrtala kao svoj cilj, a to je da Crna Gora bude 28 članica do 2028. godine“, kazao je Zenović.

Dobijanje pozitivnog IBAR-a važna je prekretnica za Crnu Goru, međutim time nijesu nestali brojni problemi koji postoje u različitim oblastima, smatraju u nevladinom sektoru.

,,I to zahtijeva vrlo homogen pristup od strane Vlasti i mnogo sinergije u društvu. Ja ne vidim tu vrstu homogenosti, ja ne vidim tu vrstu razumijevanja i odlučnosti unutar same Vlade, ona je previše podijeljena različitim interesima da bi mogla ovaj proces da iznese do kraja, čini mi se da on suštinski nije ni njen prioritet“, kazala je Uljarević.

Složenost političke situacije i eventualni vanredni parlamentarni izbori mogu voditi dugom procesu formiranju nove Vlade, a to bi se negativno odrazilo na proces evropskih integracija, kaže Uljarević dodajući da je neodrživo nastaviti taj proces sa onima koji temeljno ne razumiju evropske vrijednosti.

Foto: MEP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA