Zenka podržao rekonstrukciju Vlade

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka podržao je rekonstrukciju Vlade, a toj partiji bi, prema nezvaničnim saznanjima, trebalo da pripadnu mjesta po dubini, potvrđeno je CdM-u.

Podsjećamo, sinoć su Glavni odbori, Pokreta Evropa sad, Demokrata, Bošnjačke stranke, Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije donijeli odluke da podrže rekonstrukciju Vlade i odredili svoje kandidate za ministre, a poslanici Skupštine Crne Gore danas bi trebalo da se izjasne o predlogu za rekonstrukciju.

Rekonstruisana Vlada imaće premijera, 23 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra.

U rekonstruisanoj Vladi Bošnjačkoj stranci pripalo je pet ministarstava: vanjskih poslova; dijaspore; rudarstva, nafte i gasa; socijalog staranja; demografije i regionalnog i investiocionog razvoja i saradnju sa NVO.

Lider BS-a Ervin Ibrahimović osim pozicije ministra vanjskih poslova, pokrivaćei funkciju potpredsjednika za međunarodne odnose.

Damir Gutić bi trebalo da bude ministar socijalnog staranja i demografije, dok će ministar za dijasporu biti Mirsad Azemović.

Ersad Suljević će voditi resor za regionalni i institucionalni razvoj i saradnju sa NVO, dok će Admir Šahmanović biti ministar rudarstva, nafte i gasa.

Nova srpska demokratija NSD i Demokratska narodna partija DNP odredili su svoje kandidate za ministre u rekonstruisanoj Vladi. Nova srpska demokratija, će kao što je CdM pisao, dobiti mjesto potpredsjednika Vlade i dva ministra.

Potpredsjednik Vlade biće Budimir Aleksić, ministarka turizma Simonida Kordić, dok će Slaven Radunović biti ministar urbanizma.

Potpredsjednik DNP-a Milun Zogović biće potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, dok će Maja Vukićević biti ministarka saobraćaja.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović u rekonstruisanoj Vladi biće potpredsjednik za međunarodne i evropske poslove.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kojim rukovodi Naida Nišić biće podijeljen na dva ministarstva.

Dosadašnji ministar energetike i rudarstva Saša Mujović ostaje ministar energetike, dok se formira ministarstvo rudarstva na čijem će čelu biti BS.

Resor Filipa Radulovića se takođe dijeli na dva ministarstva – on ostaje ministar pomorstva, a po koalicionom sporazumu ministarstvo saobraćaja pripada Demokratskoj narodnoj partiji.

Svi ostali ministri iz PES-a zadržavaju svoje resore u punom kapacitetu.

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u rekonstruisanoj Vladi umjesto Vladimira Martinovića biće Damjan Ćulafić.

Lider Demokrata, Aleksa Bečić će i u rekonstruisanoj Vladi biti na poziciji potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, a Momo Koprivica, Danilo Šaranović, Dragan Krapović i Tamara Vujović će nastaviti da obavljaju funkcije koje su pokrivali i u prethodnih devet mjeseci.

Dragoslav Ščekić i Srđan Pavićević više neće biti potpredsjednici Vlade za demografiju i mlade, odnosno zdravstvo i rad.

Najvjerovatnije novi ministar pravde biće Bojan Božović umjesto Andreja Milovića.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA