Zenka: Nije bilo pregovora o našem učešću u vladi, ali je jasno s kim ne možemo sarađivati

Pregovori o formiranju Vlade su u toku, o tome s kim ko pregovara ne zna se mnogo, ali je ocjena većine da neće biti lako sastaviti vladu, te da će razgovori biti dugi i teški.

Ono što je sasvim sigurno je da će manjine biti dio vlade. Pitanje je, međutim, da li će nova Vlada imati većinu sa svih 11 poslaničkih mandata stranaka manje brojnih naroda. Portal Antena M pitao je Mehmeta Zenku, lidera DUA-e, koja je na parlamentarnim izborima nastupila u koaliciji sa DPS, SD i LP, da li su dobili poziv za pregovore.

„DUA nije dobijala ni formalne ni neformalne pozive da razgovara o učešću u novoj Vladi. Koliko ja vidim, svako sa svakim pregovara ispod stola. Hoće li biti poziva ili neće valjda će biti poznato nakon formalnog konstituisanja Skupštine. Naravno, ako poziv dođe, moramo o tome odlučiti na stranačkim organima, jer smo mi dio jedne šire koalicije, pa ne mogu davati ocjenu tek tako“, kazao je on.

Ukoliko dobiju poziv, odranije je poznato, kaže Zenka, s kim ne mogu sarađivati.

„Mi smo i prilikom sastavljanja prethodne dvije vlade bili eksplicitni i među prvima izašli sa veoma jasnim stavom. Sa politikama koje ne priznaju Kosovo i tako dalje ne vidimo prostor za saradnju“.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović ocijenio je da će pregovori o formiranju vlade trajati „poprilično dugo“ i da „neće biti lagani.  Ni HGI, kako je kazao, neće po svaku cijenu ulaziti u vlast, a koalicija ZBCG im nije prihvatljiv partner.

Izvor: Antena M

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA