Želje za promjenama nadjačali partijski interesi

I na jugu i na sjeveru države bura. Iako je 2020. godine krenuo talas promjena, kriza je zapljusnula Ulcinj, Budvu, Šavnik i Andrijevicu.

Želju da se sruši nekadašnji režim, nadjačali su lični partijske interesi.

A o interesu građana čini se najmanje se brine, pa na birališta idu svako malo, pokušavajući da dođu do stabilne vlasti.

No, svaki put je sve komplikovanije. Najsvježiji primjer je Andrijevica u kojoj za formiranje vlasti potreban dogovor četiri ili pet partija. 

Novinar Dana Darko Jovović vjeruje u dogovor partija u Andrijevici.

„I to ako budu savjesni prema građanima i onima koji su im dali povjerenja. Vjerujem u dogovor. Ukoliko ne, moguće je da se ponove izbori“, ocijenio je on. 

I Budvani su prošle sedmice birali novu vlast, samo godinu i po nakon posljednjih izbora. Tijesan rezultat ne može garantovati i dogovor većine, bar ne stabilne. Zato kraljicom Mediterana umjesto mora i sunca vladajuprepirke i međusobne optužbe. Dogovor leluja na pučini.

Nekadašnji predsjednik SO Budva Vesko Marković smatra da je jako važno da taj primorski grad preuzmu ljudi koji Budvi žele dobro. 

„Nebitno da li je većina od 18-19 ljudi. Mnogi interesi upleteni su sa raznih strana i teško je biti faktor koji će interese građana ukomponovati“, naveo je on. 

U Ulcinju umjesto uz fanfare i vatromet, vlast serotira uz suzavac i policiju. Fotelje se izgleda teško odreći u Crnoj Gori, a za fotelju se lako zarotiraju i koalicioni partneri.

Na novu funkciju stupila je nova koalicija u Ulcinju i novi predsjednik opštine sa velikim očekivanjima građana.

Novinar Mustafa Canka smatra da u Ulcinju odluke moraju da se donose brže.

„Ovo će biti 11 godina bez berbe soli, biće loša sezona sa maslinama, a i izaziovna turistička sezona. Pred novim vlastima je velika odgovornost, da budu bliže građanima“, kazao je on.

No vrijeme ne radi u korist Šavnika u kojem su lokalni izbori počeli u oktobru 2022. godine, a nikako da se završe.

Da presiječe ne želi niko, ni na lokalnom ni državnom nivou.

Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a se pita zašto vlast ne želi da riješi problem Šavnika. 

„Ne žele da odblokiraju Odbor za izbornu reformu jer nijednoj vlasti ne odgovara da se promijeni izborni zakon i da se srede birački spiskovi. I oni i ovi prethodni imaju prostora za političku manipulaciju“, zaključio je on. 

Ovaj, ali i svi drugi procesi koji su na krilima promjena donijeli samo krize, zasijenio je rijetko svijetli primjer.

U Beranama je uz malo kočenja prošle sedmice uspjela rotacija fotelja.

Usklađeni interesi ili poznavanje birača putokaz su kako bi trebalo.

foto: RTCG Sscreenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA