Zeković osudio napad na Erakovića: Vlada da mobiliše javnost protiv nasilja

Član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada, Aleksandar Saša Zeković osudio je napad i prijetnje prema potpredsjedniku DPS Jevtu Erakoviću.

“Nasilje prema neistomišljenicima postojalo je i bilo izraženo i za vrijeme vlasti DPS Crne Gore i njenih partnera. Ali nakon političkih promjena 30. avgusta 2020. neočekivano dolazi do sve manjeg prostora za slobodu govora. Registruje se naročita eskalacija agresije, posebno vjerskih nacionalista prema svima koji kritikuju vlast i njeno popuštanje prema vjerskom konzervativizmu”, istakao je Zeković.

Kako je naveo, reakcija države treba biti djelotvornija „jer od toga zavisi budućnost demokratije i podrške civilnom društvu u Crnoj Gori“.

Kroz političku nepristrasnost i reformu policije i prekršajnog sudstva, ukazuje, država treba da pokaže da poštuje i štiti pravo na slobodu izražavanja.

“Branitelji ljudskih prava, novinari, sekularisti, liberali, ljevičari i generalno svi kritičari političke elite i vlasti decenijama se osjećaju ugroženo u Crnoj Gori. To mora više da prestane. U ime Građanske inicijative “21. maj” pozivam Vladu i sve državne organe, kao i medije, na širu mobilizaciju javnosti protiv svih oblika nasilja i mržnje”, zaključio je Zeković.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA