ZBCG ulazi u vladu sa četiri državna sekretara

Koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ će odmah ući u vladu Milojka Spajića sa četiri državna sekretara shodno finalnoj verziji koalicionog sporazuma koji je u četvrtak potpisan u više gradova u Crnoj Gori.

„Koalicija ZBCG će predložiti državnog sekretara u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, zaduženog za saobraćaj, državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, zaduženog za prosvjetu, državnog sekretara u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, zaduženog za turizam, državnog sekretara u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, zaduženog za prostorno planiranje i urbanizam“, navodi se u finalnoj verziji sporazuma, koji je stupio na snagu, prenosi Pobjeda.

Rekonstrukcija

U sporazumu se podsjeća da rekonstrukcija vlade podrazumijeva da politički subjekti Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija predlože kandidate za potpredsjednika vlade za infrastrukturu, ministra saobraćaja, ministra prosvjete, ministra turizma i ministra prostornog planiranja i urbanizma.

„U cilju što jednostavnije tranzicije resora koji treba da pripadnu političkim subjektima NSD i DNP nakon rekonstrukcije vlade, a shodno poglavlju VI Sporazuma, navedeni subjekti će predložiti državne sekretare u ministarstvima koja će nakon rekonstrukcije biti podijeljena i gdje će predmetni subjekti preuzeti odgovornost za upravljanje njima“, navodi se u sporazumu.

Ulazak ZBCG u vladu odmah na nivou zastupljenosti državnih sekretara je priprema za rekonstrukciju vlade jer će kadrovi te koalicije pokrivati one resore koji se dijele nakon rekonstrukcije. Vlada će do rekonstrukcije imati 18 resora, zamjenika premijera i tri potpredsjednika a nakon rekonstrukcije čak 22 resora, zamjenika premijera i četiri potpredsjednika što će je činiti najglomaznijom vladom u istoriji.

Shodno dogovoru Spajića sa Mandićem i Kneževićem te partije će autonomno preložiti svoje kandidate za ministre i državne sekretare.

Foto: Dnevno.me

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA