Đeka: Nije ništa konkretizovano; Šehović: Nijesam siguran da do 30. novembra možemo da se dogovorimo

Još se nije došlo do konkretnih zaključaka u vezi sa održavanjem popisa, poručeno je nakon današnjeg sastanka koji je premijer Milojko Spajić održao sa predstavnicima opozicije, savjeta manje brojnih naroda, civilnog sektora, Uprave za statistiku, kao i ministarstava finansija i ljudskih i manjinskih prava.

Đeka: Danas nismo ništa konkretno riješili

Ministar ljudskih i manjiskih prava Fatmir Đeka kazao je da su na današnjem sastanku koji je trajao četiri sata date ideje da se dođe do konsenzusa.

„Premijeru sam zahvalan što je vodo široki dijalog. Date su različite ideje metodologije koja će biti prihvatljiva za sve. Daćemo sve od sebe da dođemo do rješenja. Nismo danas ništa konkretno riješili već samo dobili ideje od savjeta manjina, opozicije“, kazao je Đeka.

Šehović: Nema saglasnosti oko ključnih pitanja

Lider SD-a Damir Šehović poručio je da je zadovoljan što je razgovor obavljen u ovakvom formatu. 

„Zadovoljan sam što smo u ovom formatu razgovarali na temu popisa, jer je ovo prvi put da za istim stolom sjede i opozicija i vlast. Ovo je dobar početni korak do postizanja kompromisa. Tačno je da je bilo pitanja oko kojih smo postigli saglasnost ali oko ključnih pitanja te saglasnosti još nema“, poručio je Šehović. 

Kazao je da su insistirali da je od datuma održavanja popisa važniji dogovor, te da popis treba da bude sproveden kad se dogovore oko mehanizama.

„Oko pitanja softvera i baze podataka nijesmo napravili konkretan dogovor. Jasno je da opozicija insistira na svim uslovima koje je tadašnja opozicija imala 2011. Tražimo da imamo povjerenje u rad popisnih komisija i softver koji će garantovati kredibilitet podataka a ne da bude način da se zloupotrijebi popis. Danas dogovor nije postignut već je napravljen samo prvi korak“, naveo je on. 

Ako se pođe od pretpostavke da se popis po svaku cijenu organizuje, Šehović poručuje da to udaljava od postizanja dogovora.

„Nije suština u datumu već u uspostavljanju kontrolnih mehanizama. Nijesam siguran da do 30. novembra možemo da se dogovorimo oko održavanja popisa. Pružili smo ruku, želimo kompromis i popis u koji niko neće sumnjati“, rekao je i dodao da je preduslov da bi popis bio kredibilan dogovor oko kontrolnih mehanizama, a ako ih ne bude, kaže da su oni već dali svoje mišljenje.

„Za kompromis je potrebna politička volja. Ako dobijemo sve ono što je opozicija imala 2011. popis će se organizovati. Ako se do toga ne desi ne postoji iskrena namjera da se dogovor postigne. Ipak vjerujem da do toga neće doći i pitanje je vremena kad će se taj dogovor desiti. Vjerujem da će biti spremnosti da u narednom roku u konačnom približimo stavove“, zaključio je lider SD-a. 

Mustafić: Ne želimo da opstruiramo popis već da se održi na zakonit način

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić pozdravio je „ovaj napor“ premijera Spajića.

„Ja bih podijelio optimizam da današnjeg sastanka. Broj spornih pitanja se suzio na svega nekoliko i vezi su sa transparentnošću popisa i popisnim komisijama. Vjerujem da ćemo u narednom periodu smanjivati krug otvorenih pitanja i doći do rješenja da se popis sprovede na kredibilan način. Od početka smo pobornici da se popis održi u lijepom ambijentu“, poručio je Mustafić. 

On je kazao da su danas kao predstavnici šest manjinskih vijeća pokazali priličan nivo konstruktivnosti i usaglašenosti.

„Ne želimo da opstruiramo popis već želimo da se održi na zakonit način. Što se tiče izmjena zakona, vjerujem da je potrebno da se parlament uključi u nekim segmentima jer je potrebno napraviti izmjene. Za nas je važno da ljudi koji su privremeno otsutni za vrijeme popisa, oni ili njihove porodice dođu u Crnu Goru kako bi i oni bili popisani“, naveo je Mustafić i kazao da vjeruje da će se kroz ovakav način razgovora na kraju doći do konstruktivnog rješenja.

Kako je istakao, prihvatili su da se, ako dođe do dogovora, napravi dokument na kojem bi učesnici sastanka potpisom prihvatili popis.

Podsjetimo, ranije je najavljeno da će na sastanku biti riječi o izmjenama Zakona o popisu na osnovu kojih bi bilo moguće uspostavljanje softverskog rješenja za kontrolu unešenih popisnih podataka.

Sastanku su prisustvovali ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, predstavnici NVO sektora, potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Demokrata Zdenka Popović, funkcioner pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, poslanik DPS Jevto Eraković, lider SD Damir Šehović.

Na sastanak su došli i predstavnici savjeta manje brojnih naroda, Sabrija Vulić i Suljo Mustafić.

Foto: Dnevno

Foto: Dnevno

Foto: Dnevno

Foto: Dnevno

Foto: Dnevno

Naslovna foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA