„Zatvaranje poglavlja biće sljedeća velika vijest za Crnu Goru i proces proširenja“

Posvećenost Crne Gore u EU integracijama transformiše čitav proces proširenja zaključeno je tokom sastanka u Briselu predsjednika Vlade Milojka Spajića i generalnog direktora Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju, Herta Jana Kopmana.

Pozitivna dinamika rada mora da se zadrži i na taj način ispune velika očekivanja, koja Evropska komisija ima od Crne Gore.

„Dugo niko nije zatvorio poglavlja, tako da bi to mogla biti sljedeća velika vijest za Crnu Goru i čitav proces proširenja. Važno je nastaviti sa posvećenim radom, kako bi do kraja godine zatvorili četiri poglavlja i nastavili sa velikim napretkom. Plan rasta je zaista velika šansa da građani Crne Gore osjete konkretne benefite od ispunjavanja reformi“, poručio je generalni direktor Kopman.

Tokom razgovora je ocijenjeno da je velika posvećenost predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, dodatan impuls da se još jače radi u ispunjavanju zahtjeva iz EU agenda.

Dodatna motivacija je i Plan rasta, koji će donijeti direktnu korist građanima i to u najskorijem roku.

„Sada je vrlo važno da kroz saradnju sa Parlamentom, uz puni doprinos vladajuće većine, zadržimo snažan tempo i potvrdimo potpunu posvećenost evropskoj integraciji. Svjesni smo da smo podigli očekivanja i siguran sam u saglasnost svih činilaca vlasti da nastavimo da isporučujemo rezultate iz EU agende, jer i građani to očekuje od nas“, naglasio je premijer Spajić.

Na sastanku je istaknuto da će Evropska komisija sada posebnu pažnju posvetiti procesima, koji će omogućiti povećanje životnog standarda građana Crne Gore i ekonomsku konvergenciju.

Zato je važno ispuniti prvi zadatak, a to je zatvaranje više poglavlja do kraja 2024. kako bi se organizovala naredna Međuvladina konferencija već tokom mađarskog predsjedavanja EU.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA