„Zakone o Skupštini i Vladi usvojiti istovremeno kako ne bi bili u koliziji“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić istakao je da je izuzetno važno da se donese Zakon o Skupštini, ali i podvukao da se on mora usvojiti zajedno sa Zakonom o Vladi kako ta dva ključna pravna akta ne bi bila u koliziji. On je to saopštio na sastanku delegacije kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava – ODIHR.

Mandić je istakao da Skupštini Crne Gore izuzetno znači saradnja sa ODIHR-om. 

Dodao je da je Skupština mnogo napredovala u proteklih 20 godina, te da u njenoj službi svoje iskustvo stiče nova generacija koja može da odgovori izazovima današnjice.

“Predsjednik Skupštine je apostrofirao da je cilj oko kojeg je ujedinjena čitava zemlja pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji, te u tom kontekstu podvukao da parlament ključne zakone usklađuje sa pravnim tekovinama EU i međunarodnim konvencijama”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Mandić je zaključio da je izuzetno važno da se donese Zakon o Skupštini na čijem predlogu nacrta predano radi pravni tim Kabineta.

“Ali i podvukao da se ovaj zakon mora usvojiti zajedno sa Zakonom o Vladi kako ta dva ključna pravna akta ne bi bila u koliziji”, navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju preliminarne preporuke koje je dao ekspertski tim ODIHR-a, Mandić je rekao da će na sljedećem kolegijumu otvoriti temu implementacije.

“Članovi delegacije ekspertskog tima ODIHR-a su se predsjedniku Mandiću zahvalili na izdvojenom vremenu, ističući da je ovaj sastanak jasan znak njegove posvećenosti reformama.

Ekspertski tim ODIHR-a je istakao da je postojeći pravni okvir izuzetno dobar, ali da uvijek postoji prostor za poboljšanje i u tom kontekstu iznijeli svoje preliminarno mišljenje o istom”, navodi se u saopštenju.

Oni su zaključili da je ODIHR spreman za nastavak saradnje sa predsjednikom Mandićem, Skupštinom Crne Gore i ostalim institucijama u Crnoj Gori.

Foto: Skupština Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA